PENZIONERI, SPREMITE SE! Uskoro vam leže novac, OVA GRUPA JE PRVA!

Autor:

Vesti

26.08.2024

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stižu avgustovske penzije!

PENZIONERI, SPREMITE SE! Uskoro vam leže novac, OVA GRUPA JE PRVA!

Foto: Shutterstock

Fond PIO je objavio da će isplata penzija za avgust početi 3. septembra, kada će penzije dobiti penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti. Vojni i poljoprivredni penzioneri će svoje penzije primiti 5. septembra.

Najbrojnija kategorija, penzioneri iz reda zaposlenih, dobiće penzije 10. septembra ako sredstva primaju putem tekućih računa, dok će oni koji ih primaju na kućne adrese ili u poštama, novac dobiti 11. septembra.

Takođe, prosečna julska penzija iznosila je 45.709 RSD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objavio da će penzije biti povećane za 11 odsto od 1. decembra, umesto prvobitno planiranog datuma 1. januara. Ovo povećanje će imati značajan uticaj na penzionere širom zemlje, a prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija u junu je iznosila 45.719 dinara. Uz najavljeno povećanje od 11 odsto, očekuje se da će prosečna penzija biti uvećana za 5.029 dinara.

Povećanje u zavisnosti od godina radnog staža

Pitanje iznosa penzija u Srbiji često je tema rasprave, a ključni faktori koji utiču na visinu penzije su broj godina radnog staža i visina primanja tokom radnog veka. Evo nekoliko primera povećanja penzija u zavisnosti od godina radnog staža:

  • 15 godina staža: Oko 12.400 dinara penzije

Osobe koje imaju najmanje 15 godina radnog staža, mogu očekivati da će njihova penzija biti povećana na oko 12.400 dinara nakon najavljenog povećanja od 11 odsto.

  • 20 godina staža: Minimum 15.802 dinara penzije

Prema zvaničnoj računici, osoba koja je radila 20 godina sa minimalnom zaradom može očekivati penziju od oko 15.802 dinara nakon povećanja od 11 odsto.

  • 40 godina staža: Značajno povećanje penzije

Osobe sa 40 godina radnog staža i platom od oko 50.000 dinara, moći će da očekuju penziju od oko 39.290 dinara nakon najavljenog povećanja.

Ovi podaci jasno pokazuju koliko je važno radno iskustvo i visina primanja tokom radnog veka u određivanju iznosa penzije. Takođe, važno je istaći da je oko 11,78 odsto korisnika starosne penzije i preko 17,5 odsto poljoprivrednika u "velikoj dubiozi" u starosti, primajući manje od najnižih iznosa penzije u Srbiji.

Konačno, najavljeno povećanje penzija značajno će uticati na finansijsku situaciju penzionera širom zemlje, obezbeđujući im dodatnu podršku u njihovim zasluženim godinama odmora i mira.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading