PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U TOPOLI! Stanje u sedam sela kritično

Autor:

Vesti

17.08.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri glavna izvorišta vode koja snabdevaju ovu opštinu su presušila

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U TOPOLI! Stanje u sedam sela kritično

Foto: Rina

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i produžene suše, opština Topola se već mesecima suočava sa ozbiljnim problemima u vodosnabdevanju. Od 11. jula 2024. godine uvedene su restriktivne mere kako bi se pokušalo očuvati postojeće rezerve vode. Vanredna situacija je proglašena u sedam seoskih naselja koja su povezana na centralni sistem vodosnabdevanja, uključujući Vinču, Plaskovac, Lipovac, Meterize, Mitrovčić, Vaganac i Žabare.

Tri glavna izvorišta vode koja snabdevaju ovu opštinu su presušila ili se nalaze na granici biološkog minimuma, što je dovelo do ozbiljnih problema u distribuciji vode. Milića potok i Potočanje, dva od tri izvorišta sirove vode, su potpuno presušila, dok je treće, Jarmenovačka reka, na kritičnom nivou eksploatacije. Gradska izvorišta, koja su poslednja linija odbrane, beleže opadanje kapaciteta zbog kontinuiranog crpljenja vode tokom prethodnih 30 dana.

Predsednica opštine Topola, Jasna Vuković, istakla je da su visoke temperature dodatno povećale potrebu za vodom, ali da trenutna hidrološka situacija predstavlja elementarnu nepogodu na koju lokalne vlasti ne mogu da utiču. Uprkos naporima da se pronađu nove količine vode, opština se suočava sa presušivanjem izvorišta, što dodatno otežava situaciju.

JKSP "Topola" je pokušao da ravnomerno raspodeli raspoložive količine vode korisnicima, ali pogoršanje hidroloških prilika dovelo je do nemogućnosti da seoska naselja budu adekvatno snabdevena, kako bi se osiguralo minimalno snabdevanje gradskog naselja, gde se nalaze prioritetne ustanove kao što su vrtići, škole i dom zdravlja. Uprkos svim naporima, opština se suočava sa teškom krizom u vodosnabdevanju, koja zahteva hitne mere i podršku kako bi se prevazišla trenutna situacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading