PANIKA NA JADRANU: Temperatura mora zabrinjavajuće visoka

Autor:

Svet

15.08.2024

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovoga leta od uobičajenog proseka viša je za tri do pet stepeni.

PANIKA NA JADRANU: Temperatura mora zabrinjavajuće visoka

Foto: Antony SOUTER/Alamy/Profimedia

Hrvatska se suočava s još jednim toplotnim talasom, a ovoga leta temperatura mora viša je od proseka za tri do pet stepeni, objavila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

U Puli je već u 8 sati temperatura mora iznosila 29,2 stepena. U Rovinju je bilo 28,9 stepeni. Tokom dana su granicu od 28 stepeni probili Dubrovnik, Komiža, Krk, Rab, Malinska, Mali Lošinj...

U Malom Jezeru na Mljetu je u 18 sati izmereno 29,9 stepeni. Temperatura mora u Zadru je danas išla do 27,7 stepeni. Malo gde je temperatura mora danas bila ispod 27 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na sav život u moru. Temperatura mora u Jadranu meri se već stotinjak godina, a tokom vekova rasla je i u dubinama za čak dva-tri stepena.

Ovoga leta od uobičajenog proseka viša je za tri do pet stepeni. Postavlja se pitanje da li će se biljni i životinjski svet, ali i ljudi, tome moći da prilagode.

- To je poprilično alarmantno zato što deluje na biljni i životinjski svet i na sve nas - kazao je Ivica Vilibić, okeanograf iz Instituta "Ruđer Bošković".

Tu situaciju potvrđuju i brojne nove riblje vrste u Jadranu.

- Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Suecki kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i neke od njih polako postaju autohtone - rekao je on.

Od 5. do 9. avgusta, kažu u RHMZ, biće pretežno sunčano i toplo. Od 12. do 18. avgusta će temperatura vazduha dostizati od 29 do 33 stepeni na jugu i istoku Srbije i do 35 stepeni. Na višim planinama maksimalna temperatura će biti od 18 do 28 stepeni.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading