SZO PROGLASILA GLOBALNU VANREDNU SITUACIJU! Mutirana verzija majmunskih boginja se brzo širi

Autor:

Svet

14.08.2024

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu.

SZO PROGLASILA GLOBALNU VANREDNU SITUACIJU! Mutirana verzija majmunskih boginja se brzo širi

Foto: shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je, drugi put u poslednje dve godine, proglasila globalnu vanrednu situaciju po javnom zdravlju zbog širenja virusa mpoks, poznatog i kao majmunske boginje. Ova odluka dolazi nakon što je epidemija izbila u Demokratskoj Republici Kongu i proširila se na susedne zemlje, kako izveštava Rojters.

Virus mpoks se prenosi kroz bliske međuljudske kontakte. Simptomi su obično blagi, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna i manifestovati se simptomima sličnim gripu, kao i gnojnim lezijama na telu. Proglašenje globalne vanredne situacije može ubrzati međunarodne napore u istraživanju, finansiranju i saradnji u suzbijanju bolesti.

Generalni direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus, istakao je da je koordinirani međunarodni odgovor ključan za zaustavljanje epidemije i spašavanje života. Zdravstvena agencija Afričke unije takođe je proglasila vanrednu situaciju na kontinentu zbog širenja virusa, a Žan Kaseja, generalni direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, potvrdio je da je mpoks pogodio hiljade ljudi širom Afrike, što je dovelo do razdvajanja čitavih porodica.

Stručnjaci napominju da je novi talas mpoksa u Africi izazvan brzim širenjem mutirane verzije virusa koja se lakše prenosi kroz bliske kontakte među ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading