KO SVE IMA PRAVO NA PORODIČNU PENZIJU? Evo kako je dobiti i koji su uslovi

Autor:

Vesti

15.08.2024

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno od najvažnijih pitanja u našoj zemlji

KO SVE IMA PRAVO NA PORODIČNU PENZIJU? Evo kako je dobiti i koji su uslovi

Foto: shutterstock

Pravo na nasleđivanje penzije

Kada penzioner premine, članovi njegove porodice mogu imati pravo na nasleđivanje njegovih primanja do 70 odsto, pod određenim uslovima. Pravo na porodičnu penziju imaju supružnici, vanbračni partneri, deca i roditelji preminulog penzionera, pod uslovom da je preminuli ispunio određene uslove za penziju ili ima najmanje pet godina staža osiguranja. Takođe, članovi porodice stiču ovo pravo bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog, ukoliko je uzrok njegove smrti povreda na radu ili profesionalna bolest.

Pravo na porodičnu penziju bračnog druga

Supružnik ili vanbračni partner mogu ostvariti pravo na penziju samo ako su brak, odnosno vanbračna zajednica života trajali najmanje tri godine. Takođe, oni će ostvariti pravo na penziju uz uslov da je do smrti osiguranika udovica navršila 53, a udovac 58 godina života. Udovica ima pravo na porodičnu penziju i ako je sa preminulim supružnikom imala dete ili više dece nad kojima vrši roditeljsku dužnost, odnosno koja su u trenutku smrti maloletna.

Pravo na porodičnu penziju dece

Deca preminulog stiču pravo na porodičnu penziju i ona im pripada do 15 godina života. Ako pohađaju srednju školu, onda do 20 godina, a do navršenih 26 godina života, ako studiraju. Takođe, dete ima pravo na porodičnu penziju dok traje nesposobnost za samostalan život i rad, nastala do 15. godine života, dok traje nesposobnost za samostalan život i rad, nastala posle 15. godine života, a pre smrti osiguranika.

Visina porodične penzije i isplata

Visina porodične penzije zavisi od broja članova porodice koji imaju pravo na nasledstvo. Na primer, jedan član primati će 70 odsto iznosa penzije pokojnika, dok će četiri i više članova porodice primati ukupno 100 odsto iznosa penzije. Isplata se vrši na tekući, odnosno devizni račun ako je prebivalište korisnika van Srbije, kao i preko ovlašćenog lica.

Nasleđivanje inostrane penzije

Moguće je naslediti i inostranu penziju, ali se o tome ne odlučuje u Srbiji. Ukoliko je umrli osiguranik radio i u inostranstvu, o pravu na porodičnu penziju po osnovu inostranog staža odlučuje se po propisima te države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading