DRŽAVA RAZMAZILA DEMONSTRANTE, PA MISLE DA JE SVE DOZVOLJENO! DRUGI BIJU, NAŠI SUZE LIJU: Za blokade se na Zapadu loše prolazi

Autor: T. B. - E. S. T.

Svet

14.08.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovde vlast napali zbog tri prekršajna postupka, u SAD svako ko je blokirao most optužen za pet krivičnih dela

DRŽAVA RAZMAZILA DEMONSTRANTE, PA MISLE DA JE SVE DOZVOLJENO! DRUGI BIJU, NAŠI SUZE LIJU: Za blokade se na Zapadu loše prolazi

Foto: Tanjug/Vladimir Pori, Tanjug/AP, ATA images

Nekako baš u vreme dok su opozicija i tajkunski mediji ronili suze zbog trojice privedenih pa puštenih tokom protesta koji su se završili blokadama Gazele i dve železničke stanice Prokop i Novi Beograd, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla je vest koja nam je nedvosmisleno pokazala kako se druge zemlje ophode prema demonstrantima kad posegnu za blokadama i maltretiranjem ostalih građana.

Dakle, kako je saopšteno, američke vlasti podnele su optužnice protiv 26 propalestinskih demonstranata, koji su u aprilu satima blokirali čuveni most Golden Gejt u San Francisku zahtevajući primirje u Gazi. Ne zvuči vam poznato? Nije ni čudo, s obzirom na to da se kod nas (za razliku od drugih država koje slove za simbole slobode i demokratije) dopušta da neko bez većih posledica, a kamoli suočavanja s optužbama za teška krivična dela, blokira važne puteve, mostove, a u poslednjem izdanju propalih protesta i međunarodnu železničku prugu.

PUŠTALI PSE

Da se vratimo u Ameriku: propalestinski demonstranti optuženi su po čak pet tačaka: za učestvovanje u zaveri, narušavanje tuđeg poseda, ometanje kretanja i saobraćaja, nezakonito okupljanje, kao i odbijanje da postupe po naredbi policije.

Kod nas, s druge strane, samo zbog pokrenutog prekršajnog postupka protiv trojice aktivista (čitajte opozicionara), od kojih su se dvojica, između ostalog, vezala nekakvim plastičnim vrpcama za šine, opozicija i mediji u vlasništvu Dragana Šolaka digli su buku do neba. Sa sve tvrdnjama da su na delu teror, autokratija, diktatura i bog će ga znati šta sve drugo. Kako bi onda nazvali ono što vidimo da se primenjuje u SAD, ali podjednako, ako ne i oštrije, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i drugim državama

Podsetimo, naša policija ni jednog jedinog trenutka nije primenila bilo kakvu silu, a od svih učesnika privela je samo trojicu najekstremnijih i vrlo brzo ih pustila, jer je Prekršajni apelacioni sud ukinuo prvostepenu odluku o kazni zatvora od 40 dana (za jednog od njih) i po 30 za ostalu dvojicu i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Podsetimo, takođe, da su u svim gorepomenutim zemljama demonstracije brutalno razbijane ukoliko bi podrazumevale blokadu saobraćaja ili bilo šta drugo što ometa normalno funkcionisanje države. U Holandiji, setićete se toga, čak su na demonstrante koji su blokirali auto-put pušteni policijski psi.

Sandra Božić, potpredsednica Pokrajinske vlade i članica Predsedništva SNS, ističe da je svima dobro poznato kako se zapadne zemlje odnose prema demonstrantima, te da se samo u Srbiji veličaju blokade i stvaranje haosa.

Republika

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

Božić ističe da se samo u Srbiji veličaju blokade

- Jedino se ovde veliča kada neko želi blokadama da parališe zemlju i našteti njenoj privredi jer je to u interesu onih kojima smeta snažna Srbija. Zato je i krajnje licemerno kada lekcije o demokratiji Srbiji upućuju države čija policija nema milosti kada treba rasterati demonstrante ili skloniti blokade - navodi Božićeva i dodaje:

- Upravo tako se Srbiji uvek zamera kada i pomisli da uspostavi javni red i mir, iako policija nije upotrebljavala sredstva prinude. Shodno tome, ukoliko su pendrečenje i brutalnost policije prema demonstrantima evropske vrednosti, Srbija ih sigurno ne ispunjava i nastaviće da čuva red i mir u državi baš onako kako je to najavio predsednik Aleksandar Vučić.

JASNA RAZLIKA

Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost, upozorava da kršenje javnog reda i mira ne spada u politički aktivizam:

- Pravna država i poštovanje pravnih propisa države je obaveza svakog državljanina. Narušavanje javnog reda i kršenje propisa nije politički aktivizam. Politički aktivizam znači da nudite neku političku ideju. To svima treba da bude jasno.

Za blokadu mosta ovih 5 optužbi

1. Učestvovanje u zaveri
2. Narušavanje tuđeg poseda
3. Ometanje kretanja i saobraćaja
4. Nezakonito okupljanje
5. Odbijanje da se postupi po naredbi policije

NEKI OD PRIMERA KAKO SE TO RADI U DRUGIM ZEMLJAMA

To kako se mnoge evropske države odnose prema demonstrantima imali smo priliku više puta da vidimo, pa su tako poslednji protesti u Velikoj Britaniji završeni hapšenjem 400 ljudi, a podignuto je (za sada) više od 140 optužnica.

Kao klasičan primer delovanja policije širom Evrope, može se navesti i Holandija, čija je policija za vreme koronavirusa na demonstrante puštala policijske pse, koji su ih ujedali, a sve to uz odgurivanja, kao i udaranje pendrecima, a nisu zaboravljene ni nedavne slike kako se holandska policija odnosila prema švedskoj aktivistkinja Greti Tunberg, koja je u junu ovde godine na brutalan način uhapšena u Hagu.

Nemačka policija takođe se nedavno sukobila s učesnicima protesta protiv krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku, gde je protiv demonstranata korišćen biber-sprej, a izuzetak nije ni Francuska, u kojoj je svojevremeno za vreme protesta širom pariske regije uhapšeno skoro 900 osoba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading