U TEŠKOM SU STANJU, PAZITE NA OVE SIMPTOME: Doktorka iz "Batuta" o stanju obolelih posle uboda zaraženog KOMARCA

Autor:

Vesti

14.08.2024

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi zaraženi imaju upalu mozga

U TEŠKOM SU STANJU, PAZITE NA OVE SIMPTOME: Doktorka iz "Batuta" o stanju obolelih posle uboda zaraženog KOMARCA

Foto: Shuterstock

Dr Milunka Milinković, epidemiološkinja sa Instituta "Batut," istakla je ozbiljnost situacije u vezi sa virusom Zapadnog Nila u Srbiji. Prema njenim rečima, svih osam zaraženih osoba, petorica muškaraca i tri žene, trenutno imaju teže kliničke slike koje se manifestuju kao upale na mozgu. Ove infekcije pogađaju centralni nervni sistem, uključujući upalu moždanih ovojnica ili samog moždanog tkiva, što zahteva hitnu hospitalizaciju i adekvatnu medicinsku negu.

Dr Milinković je naglasila da su prosečna starost pacijenata 68 godina i da je bolest prisutna kod oba pola. Zbog težine kliničkih slika, svi zaraženi su hospitalizovani u specijalizovanim ustanovama, gde primaju potrebnu terapiju. Ona je takođe napomenula da su starije osobe, posebno one starije od 50 godina, kao i ljudi sa hroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih oboljenja ili oslabljenog imuniteta, u većem riziku od razvoja teških formi bolesti.

Dr Milinković je objasnila da je osetljivost na ovu bolest opšta, ali da su određene grupe, poput starijih osoba i onih sa hroničnim oboljenjima, sklonije razvoju komplikacija. Ona je takođe govorila o simptomima koje zaraženi mogu iskusiti, uključujući povišenu telesnu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, kao i malaksalost. Iako većina zaraženih prolazi kroz blage simptome koji se spontano povlače, kod male grupe ljudi, otprilike jedne od 150 zaraženih osoba, može se razviti teža forma bolesti. Ovi simptomi uključuju glavobolju, ukočenost vrata i konvulzije, i u takvim slučajevima je neophodno hitno se obratiti lekaru.

- Pretežno obolevaju starije osobe od ovih težih formi. Od juna do novembra intenzivno se sprovodi nadzor u humanoj populaciji, odnosno kod ljudi, a takođe i nadzor među vektorima, prenosiocima ovog virusa, komarcima. Zaraženih obično ima u okrugu Vojvodine, slivovima reka. Tako je bilo i prethodne sezone kada je groznica Zapadnog Nila zabeležena u čak 15 okruga - rekla je dr Milinković za RTS.

Dr Milinković je napomenula da se nadzor nad virusom Zapadnog Nila u Srbiji sprovodi od juna do novembra, kako među ljudima, tako i među vektorima, odnosno komarcima koji prenose virus. Zaraza je najčešće prisutna u Vojvodini i slivovima reka, gde je i prošle sezone zabeležen veći broj slučajeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading