STRAVIČNA ZARAZA HARA SRBIJOM, BROJ OBOLELIH VRATOLOMNO PORASTAO! Evo kako možete da se zarazite i u kojim mestima je NAJKRITIČNIJE

Autor:

Vesti

07.08.2024

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina obolelih su mala deca, a jedna stvar je ista kod većine zaraženih

STRAVIČNA ZARAZA HARA SRBIJOM, BROJ OBOLELIH VRATOLOMNO PORASTAO! Evo kako možete da se zarazite i u kojim mestima je NAJKRITIČNIJE

Foto: shutterstock

Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u toku jula meseca zabeleženo je više od 100 novih slučajeva morbila u Srbiji. Ukupan broj potvrđenih slučajeva ove zarazne bolesti od početka godine do 31. jula iznosi 255, što ukazuje na drastičan skok broja novozaraženih u poslednjem mesecu.

Najveći broj novoobolelih zabeležen je u Novom Pazaru, gde je skoro svaki novi slučaj registrovan tokom jula meseca. Od ukupnog broja novih slučajeva morbila, 105 je registrovano na području Raškog okruga, kao deo epidemije koja je prijavljena 7. maja ove godine.

Republika

Foto: Printscreen/Institut za javno zdravlje Batut

Broj slučajeva po okruzima

Analiza pokazuje da je najveći broj slučajeva morbila registrovan u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu je većina obolele dece u ovoj grupi bila nevakcinisana. Zanimljivo je da je komplikacija u vidu upale pluća zabeležena kod devet obolelih osoba, dok su dva slučaja potvrđena kod dece iz Republike Srpske koja su bila hospitalizovana u Beogradu.

U borbi protiv širenja morbila, Srbija i dalje sprovodi pooštrene mere epidemiološkog nadzora koje su na snazi od 7. februara. Ove mere će ostati na snazi sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Kako možete da se zarazite

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem poljupca, rukovanja i vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kašljem i kijanjem. Inkubacija traje od 7 do 18 dana, a simptomi obuhvataju visoku temperaturu, kašalj, kijanje, curenje nosa i karakterističan osip po koži.

Važno je napomenuti da je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele nedovoljan, što je doprinelo epidemijskom javljanju morbila. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom u drugoj godini života iznosio je 84,5 odsto, dok je pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 91 odsto, što je ispod neophodnog obuhvata od 95 odsto kako bi se izbegla epidemija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading