GROZNICA ZAPADNOG NILA JOŠ UVEK TRAJE: Raste broj zaraženih, "Batut" izdao HITNE MERE ZAŠTITE!

Autor:

Vesti

02.08.2024

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadzor počeo 1. juna i da je plan da traje do 15. novembra.

GROZNICA ZAPADNOG NILA JOŠ UVEK TRAJE: Raste broj zaraženih, "Batut" izdao HITNE MERE ZAŠTITE!

Foto: Alamy / Alamy / Profimedia

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da nadzor nad groznicom Zapadnog Nila još traje, a da je potvrđen kod više osoba.

- Jedna osoba je iz Beograda, jedna osoba iz Južnobanatskog, jedna iz Južnobačkog okruga, dve osobe su ovde u Beogradu lečene i leče se. One imaju neuroinvazivnu formu bolesti. U 95 odsto slučajeva infekcija izazvana ovim virusom protiče lako, bez nekih teških komplikacija. Nažalost, u malom procentu kod osoba sa hroničnim bolestima javi se neuroinvazivna forma i onda te osobe imaju težu kliničku sliku - rekla je Jovanović za Tanjug.

Napomenula je da je jedan slučaj registrovan na teritoriji Srbije koji je u stvari sve simptome, odnosno virus, doneo u državu posle boravka u Grčkoj.

- Najveći broj slučajeva Groznice zapadnog Nila je registrovan u Grčkoj, zatim ide Španija, potom ide Italija. Jedan slučaj je registrovan u Francuskoj - kazala je Jovanović.

Ona je podsetila da je nadzor počeo 1. juna i da je plan da traje do 15. novembra.

- Znamo da se groznica zapadnog Nila prenosi putem komaraca i da je najveća mera zaštite svih nas da u stvari budemo zaštićeni od ujeda komaraca, od uboda. Zato preporučujemo da se ne izlazi u prirodu u jutarnjim satima, i u sumrak, jer je tada aktivnost komaraca koji prenose virus zapadnog Nila u stvari najveća - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading