POTENCIJALNO SMRTONOSNI VIRUS ŠIRI SE EVROPOM! Naučnici: "Postaje ozbiljno, izmiče kontroli"!

Autor:

Vesti

13.08.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi obično počinju četiri do osam dana nakon ujeda i u teškim slučajevima bolest može dovesti do meningitisa.

POTENCIJALNO SMRTONOSNI VIRUS ŠIRI SE EVROPOM! Naučnici: "Postaje ozbiljno, izmiče kontroli"!

Foto: Photo by Gustavo Fring from Pexels

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) izvestio je da je Oropuš virus ili OROV, koji potiče iz Južne Amerike i širi se putem insekata, otkriven u Evropi. U poslednja dva meseca registrovano je 19 slučajeva infekcije – 12 u Španiji, 5 u Italiji i 2 u Nemačkoj.

Virus, koji se prenosi sa lenjivaca, majmuna i ptica, pripada istoj porodici kao Zika i Denga virusi i potencijalno je smrtonosan.

Simptomi bolesti uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje i bolove u mišićima i zglobovima. U teškim slučajevima može doći do meningitisa.

Doktor Deni Altman sa Imperijal koledža u Londonu upozorava da se situacija može pogoršati.

- Definitivno treba da budemo zabrinuti. Stvari se menjaju i mogu postati nezaustavljive - rekao je Altman za britanski Telegraf.

Simptomi obično počinju četiri do osam dana nakon ujeda i u teškim slučajevima bolest može dovesti do meningitisa. ECDC navodi da su smrtni ishodi izuzetno retki i da je oporavak od bolesti uobičajen. U većini slučajeva simptomi nestaju u roku od četiri dana.

Oropuš virus je ranije bio zabeležen u Južnoj i Centralnoj Americi i Karibima, a do sada su prijavljene epidemije u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji, Peruu i na Kubi. Većina evropskih zaraženih putovala je u pogođena područja.

ECDC savetuje turistima da se zaštite nošenjem dugih rukava i pantalona kako bi smanjili rizik od ujeda insekata. Virus je prvi put otkriven u Trinidadu i Tobagu 1955. godine, a nedavno su visoke temperature i klimatske promene doprinele širenju insekata koji prenose bolest.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading