MAME, IMATE PRAVO NA 20.000 EVRA! Evo kako do prijave u par koraka i spiska potrebne dokumentacije - morate da ispunite OVAJ uslov!

Autor:

Vesti

05.08.2024

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge mame su već dobile subvencije!

MAME, IMATE PRAVO NA 20.000 EVRA! Evo kako do prijave u par koraka i spiska potrebne dokumentacije - morate da ispunite OVAJ uslov!

Foto: TikTok-hopeforlydia

Državna pomoć za mlade mame

Mnoge mlade majke u Srbiji suočavaju se s izazovom pronalaska adekvatnog stambenog rešenja nakon što postanu roditelji. Ipak, ove godine je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvorilo mogućnost za apliciranje za pomoć države prilikom kupovine stana ili kuće. Do sada je stiglo 419 zahteva za ovu vrstu pomoći, a 222 žene su već dobile subvencije u rasponu od 8.000 do 20.000 evra, u zavisnosti od procenjene vrednosti nekretnine.

Razlozi odbijanja zahteva

Iako je veliki broj zahteva odobren, neki su ipak odbijeni iz različitih razloga. Ministarstvo je istaklo da su među najčešćim razlozima za odbijanje zahteva bile situacije u kojima su majke već bile vlasnice nepokretnosti ili su već sklopile ugovor o kupoprodaji pre rođenja deteta, kao i nedostatak potrebne dokumentacije.

Potrebna dokumentacija i uslovi za apliciranje

Proces apliciranja za ovu vrstu pomoći zahteva oko dvadesetak različitih potvrda, izjava i uverenja, a ključni uslov je da ukupni prihodi supružnika ne prelaze dvostruku prosečnu neto mesečnu zaradu zaposlenih u Srbiji. Takođe, važno je da podnosilac zahteva nema vlastitu nepokretnost, kao ni supružnik ili vanbračni partner.

Detalji programa

Program državne pomoći je otvoren za majke koje su rodile dete od 1. januara 2024. godine, a karakteriše ga i to što nema ograničenja što se tiče godina podnosioca zahteva. Takođe, važno je istaći da ukoliko se aplicira za sredstva za izgradnju kuće, neophodno je da je zemljište na kojem je planirana izgradnja objekta vlasništvo podnosioca zahteva upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, kao i da poseduje neophodne građevinske dozvole.

Neophodna dokumentacija

Proces apliciranja za ovu vrstu pomoći zahteva dostavljanje različitih dokumenata, uključujući fotokopiranu ličnu kartu, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih za svu decu, uverenje Ministarstva unutrašnjih poslova o kretanju prebivališta, dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, kao i uverenja iz lokalne samouprave i geodetskog zavoda.

Ovaj program predstavlja značajan korak ka olakšanju stambenih problema mladih porodica u Srbiji, pružajući im priliku da ostvare svoj san o sopstvenom domu uz podršku države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading