SVE JE VIŠE PREVARA I U EVROPI I KOD NAS: Kako izabrati maslinovo ulje?

Autor: A. Trifunović

Vesti

30.07.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena se udvostručila u poslednjih nekoliko godina, a, samim tim, raste i broj prevara

SVE JE VIŠE PREVARA I U EVROPI I KOD NAS: Kako izabrati maslinovo ulje?

Foto: Profimedia

U Evropskoj uniji broj slučajeva prevare i pogrešnog označavanja maslinovog ulja dostigao je rekordan nivo, a samo u prva tri meseca ove godine zabeleženo je 50 slučajeva. Pretpostavlja se da su do toga doveli porast troškova proizvodnje, ali i pad nivoa proizvodnje uslovljen klimatskim promenama, pa je došlo do pojave paralelnog tržišta, piše Gardijan.

Cena maslinovog ulja se više nego udvostručila od 2018, uz proizvodnju pogođenu ekstremnim vremenskim prilikama izazvanim klimatskom krizom i drugim faktorima. Kako je cena rasla, tako je rastao i broj pogrešnog označavanja, potencijalnih prevara i bezbednosnih slučajeva koji uključuju kontaminirana ulja.

PRVI KVARTAL

U prvom kvartalu 2018. EU je zabeležila samo 15 takvih slučajeva, dok je u istom periodu ove godine došlo do trostrukog povećanja.

Međutim, ovi slučajevi su samo oni koje su države članice otkrile i prijavile generalnom direktoratu EU za zdravstvo i u taj broj nisu uračunati domaći slučajevi, pa se pretpostavlja da je broj prevara znatno veći.

Izveštaji o incidentima uključivali su ulja kontaminirana nedozvoljenim supstancama kao što su pesticidi, mineralna ulja i jedan slučaj gde su otkriveni fragmenti stakla. Takođe je bilo mnogo slučajeva gde je ekstradevičansko maslinovo ulje ocenjeno kao falsifikovano, na primer, mešanjem s uljima lošijeg ili jeftinijeg kvaliteta, slučajeva gde je devičansko maslinovo ulje označeno kao ekstradevičansko i nekoliko slučajeva pogrešnog ili lažnog označavanja porekla.

Kako smo već pisali u "Potrošačkoj patroli", maslinovo ulje je idealno za prevaru i sigurno je da ni naše tržište nije imuno, posebno kada se zna da je maslinovo ulje za Srbiju uvozni proizvod. Često, iako se prodaje kao pravo, obogaćeno je beta-karotenom i hlorofilom ili razređeno drugim biljnim uljima.

Statistika govori da je maslinovo ulje najčešće falsifikovana namirnica i da je čak 70% ponude u svetu lažno!

Evo kako da prepoznate pravo i kvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje i dobijete najbolje što možete za svoj novac...

Pri kupovini prvo pogledajte ambalažu. Maslinovo ulje ne voli svetlost, propada na njoj, tako da u obzir dolaze samo tamne staklene flaše ili limenke. Nikada, ali nikada, ne kupujte ulje u prozirnoj ili plastičnoj ambalaži!
Zatim detaljno pogledajte sve što piše na pakovanju. Ne verujte svemu što vidite jer neki proizvođači imaju trik da napišu "čisto maslinovo ulje" ili "prirodno ulje", što je potpuno besmisleno.

UKUS I MIRIS

Dakle, kupujte isključivo ekstradevičansko maslinovo ulje jer je ono najkvalitetnije. Upravo takvo ima naznačenu kiselost maksimalno do 0,8%. Ako te oznake nema, u pitanju je falsifikat.

Kad ste već kupili ulje, onda možete da proverite njegovu boju, ukus i miris. Kvalitetno ulje ima karakterističan ukus i miris samih maslina. Boja je svetlozeleno-žuta i ovo ulje je gušće od rafinisanog ulja. Ukoliko je intenzivno zeleno, reč je o falsifikatu. Ukus treba da bude lep, pun i kvalitetan i da ostavlja u grlu blago ljutkast trag. 

Test koji možete uraditi kod kuće

Ovo je test koji možete uraditi kod kuće, kada ste već kupili maslinovo ulje. Stavite ulje u frižider na 24 časa. Pravo maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masti, pa je očekivano da se na hladnom zgusne i očvrsne. Ukoliko ulje ostane tečno, to znači da je razređeno nekom drugom vrstom biljnog ulja i to uglavnom bude suncokretovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading