MAĐARSKA UZVRAĆA UDARAC EVROPSKOJ UNIJI: Orban ima KECA u rukavu, zapretio blokiranjem čak 6,5 MILIJARDI EVRA zbog Ukrajine

Autor:

Svet

23.07.2024

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentarom

MAĐARSKA UZVRAĆA UDARAC EVROPSKOJ UNIJI: Orban ima KECA u rukavu, zapretio blokiranjem čak 6,5 MILIJARDI EVRA zbog Ukrajine

Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarska će blokirati sredstva Evropske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale oružje dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovoj teritoriji, rekao je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

Slovačka i Mađarska su ranije ovog meseca rekle da su prestale da dobijaju naftu od Lukoila naftovodom Družba nakon što je Ukrajina prošlog meseca uvela zabranu prolaza za proizvode ruske kompanije.

Foto: AP /John Thys

Viktor Orban

Takođe, mađarsko Ministarstvo energetike je radi odgovora na situaciju oformilo radnu grupu vezanu za bezbednost opskrbe, koja je "pregledala dosad preduzete korake i moguće sledeće korake", stoji u saopštenju Ministarstva.

- Dokle god Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi mogu da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja - poručio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, prema televizijskom kanalu ATV.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentarom.

Kijev tvrdi da je blokirao naftu Lukoila, no da se ukupan protok kroz naftovod, kojim se služe i drugi opskrbljivači, nije smanjio.

Foto: Tanjug/AP

Nafta

Naftovod Družba, koji povezuje Rusiju s bivšim zemljama socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je da funkcioniše tokom više od dve godine rata u Ukrajini čak i dok je Evropska unija odustajala od drugih izvora energenata iz Rusije.

Mađarska je ostala zavisna od ruske nafte i tvrdi da bez nje ne može da opskrbljuje svoje rafinerije.

Mađarska i Slovačka su od Evropske komisije u ponedeljak zatražile da posreduje u postupku savetovanja s Ukrajinom.

Postupak bi omogućio da o pitanju odlučuje sud osim ako izvršno telo Unije ne reaguje unutar tri dana.

Foto: Tanjug/AP

Naftovod

EPF, stvoren 2021. godine, deluje kao instrument za povrat sredstava zemljama članicama Unije koje su slale oružje drugim zemljama.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, države članice koje su Ukrajini poslale oružje mogu zatražiti naknadu iz tog fonda.

Međutim, Mađarska više od godinu dana blokira isplatu iduće tranše novca iz EPF-a, navodeći kao razlog razne poteškoće.

(Republika/Večernji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading