PLENKOVIĆ SEBI MASNO POVEĆAO PLATU! Hrvatski premijer postaje jedan od najplaćenijih u Evropi

Autor:

Svet

26.07.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nije malo mnogo?

PLENKOVIĆ SEBI MASNO POVEĆAO PLATU! Hrvatski premijer postaje jedan od najplaćenijih u Evropi

Foto: Tanjug Foto: Hina Edvard Susak

Nakon odluke Vlade da brutalno poveća plate najviških državnih zvaničnika, premijer Andrej Plenković postaje jedan od najplaćenijih sa primanjima koja će već od narednog meseca iznositi 5534 evra neto.

To je za 2274 evra više nego sada i 1.7 puta više od sadašnje prosečne neto plate u Hrvatskoj. Premijer će ovim povećanjem dobiti povišicu u visini cele jedne prosečne neto plate plus dodatnih 950 evra. Time će postati jedan od najbolje plaćenih premijera u EU državama sličnog standarda, piše danas hrvatski portal Index.

Tema plata premijera, ministara i drugih državnih zvaničnika je otvorena još u maju ove godine, nedugo nakon izbora. Prema računici portala Index, premijer Plenković je tada imao 2.2 puta veću plaću od prosečne u Hrvatskoj, u bruto iznosu. 

U neto iznosu je plata premijera Plenkovića tada bila viša 2.46 puta, a sada će biti više nego četiri puta (4.16 puta). To će ga, akažu, "pogurati" na lestvici, pa će biti jedan od najbolje plaćenih premijera u državama EU sličnog standarda. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Robert Fico i Viktor Orban

Prema pisanju portali, daleko najveću platu ima mađarski premijer Viktor Orban, bruto 16.000 evra mesečno. Nakon njega su premijer Slovačke Robert Fico (11.000) i Češke Petr Fijala (10.8 hiljada). Plenković će novim rastom plate postati jedan od najbolje plaćenih, nakon trojice nabrojanih, s ukupnom platom u bruto iznosu 9367 evra, navodi Index.

Plenković će, naime, prestići sa primanjima premijere Estonije, Letonije, Italije, kao i premijere Grčke, Poljske, Slovenije i Rumunije.  

U poređenju sa nekim zemljama sličnog stepena razvoja sa Hrvatskom i platama premijera u tim zemljama, susedna Slovenija, koja je prema svim parametrima društveno-ekonomskog razvoja naprednija, a istovremeno će tamošnji premijer imati 3735 evra manju bruto platu od Plenkovića. 

BDP po stanovniku Slovenije je na 87 posto proseka EU, a Hrvatske na 78 posto. Prosečna mesečna neto plata u Sloveniji je 2333 evra, u Hrvatskoj 1834 evra. U riziku od siromaštva u Sloveniji je manji postotak ljudi, a i nezaposlenost je manja. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đorđa Meloni

Portal kao primer navodi i Italiju, čiji premijer će imati nižu platu u odnosu na hrvatskog kolegu, iako je daleko razvijenija, mada u nekim područjima zaostaje. Na 101 posto proseka EU je po pitanju BDP-a po stanovniku, prosečna mesečna bruto plata je 2479 evra, ali su stopa rizika od siromaštva i nezaposlenost nešto veće.

Premijerka Italije Đorđa Meloni će imati 1117 evra manju bruto platu od premijera Andreja Plenkovića. 

Estonija je, navode, takođe povećala platu premijera, ali po sili zakona, a ne "korekcijom koeficijenata". Ova zemlja je prošle godine bila na otprilike istom nivou kao Hrvatska po pitanju BDP-a po stanovniku u odnosu na prosek EU, nezaposlenost je bila veća, a i rizik od siromaštva. Ipak,  mesečna bruto plata je 2065 evra, viša nego u Hrvatskoj. Premijerka Kaja Kalas ima mesečnu platu od 8759 evra bruto, pa će je Plenković s 9367 evra bruto ubrzo prestići, piše Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading