UNESKO UPOZORIO NA VANDALIZAM ALBANACA! Srpski manastiri su u opasnosti - preti im nestanak ako se ovo ne uradi!

Autor:

Vesti

28.07.2024

23:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakleni plan za uništenje bogate srpske kulturne baštine.

UNESKO UPOZORIO NA VANDALIZAM ALBANACA! Srpski manastiri su u opasnosti - preti im nestanak ako se ovo ne uradi!

Foto: Tanjug

Uneskov Komitet zadržao srednjovekovne spomenike na Listi svetske baštine u opasnosti

Uneskov Komitet za svetsku baštinu održao je 46. zasedanje u Nju Delhiju gde je doneta odluka da srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji ostanu na Listi svetske baštine u opasnosti. Ova odluka je izazvala različite reakcije i diskusije u javnosti.

Razlozi za zadržavanje na Listi svetske baštine u opasnosti

Među pretnjama koje su navedene kao razlozi za zadržavanje srednjovekovnih spomenika na Listi svetske baštine u opasnosti, ističe se politička nestabilnost na Kosovu i Metohiji. Ova činjenica dodatno naglašava kompleksnost situacije i potrebu za rešavanjem višeslojnih problema koji utiču na očuvanje kulturnog nasleđa.

Odlaganje razmatranja stanja konzervacije

Razmatranje stanja konzervacije ovih spomenika ponovo je odloženo za naredno zasedanje Komiteta, kao što je saopšteno u dokumentu Komiteta za svetsku baštinu. Ovo odlaganje može imati značajan uticaj na dalji tok događaja i mere koje će biti preduzete kako bi se očuvalo ovo izuzetno kulturno dobro.

Zahtev za ažurirani izveštaj

U dokumentu se takođe navodi zahtev od države ugovornice da, u saradnji sa Unmikom, Centru za svetsku baštinu dostavi ažurirani izveštaj o stanju očuvanosti imovine do 1. februara 2025. godine. Ovaj zahtev predstavlja važan korak ka praćenju i evaluaciji napretka u očuvanju ovih dragocenih spomenika.

Pozadina kulturnog dobra "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji"

Kulturno dobro "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji" upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije. Ovo kulturno dobro obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške, čime se ističe izuzetna vrednost i značaj ovog kulturnog nasleđa.

Ova odluka Uneskovog Komiteta za svetsku baštinu postavlja važna pitanja o budućnosti srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji i podstiče razmatranje mera koje će biti preduzete kako bi se sačuvalo ovo dragoceno kulturno blago.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading