JA TE BOGAMI NEĆU SAHRANITI! Srbin odbija da plati očevu sahranu! Podigao prašinu na mrežama - ko u tom slučaju može da snosi troškove?

Autor:

Vesti

27.07.2024

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako navodi, zbog toga što mu otac za života nije pružio ništa, on odbija da plati troškove njegove sahrane!

JA TE BOGAMI NEĆU SAHRANITI! Srbin odbija da plati očevu sahranu! Podigao prašinu na mrežama - ko u tom slučaju može da snosi troškove?

Foto: Shutterstock

Problemi oko organizacije sahrane kada pokojnik nema porodicu

Kada se suočimo sa gubitkom bliske osobe, osim emocionalnog bola, često se suočavamo i sa praktičnim problemima, kao što je organizacija sahrane. Međutim, ono što mnoge tišti jeste - šta se dešava kada pokojnik nema nikoga ko bi platio sahranu i pokrio troškove?

Jedan korisnik sa Reddita iz Srbije podelio je svoje brige o tome šta će se dogoditi kada njegov otac, koji je u poznim godinama i od koga nije dobio nikakvu pomoć tokom života, premine. Kako je decidno naveo, on ne želi da plati njegovu sahranu budući da je kroz život njemu i majci pravio samo haos i bol.

Podrška i saveti korisnika Reddita

Korisnici Reddita su pružili podršku mladiću i podelili svoja mišljenja o ovoj delikatnoj temi. Neki su ga savetovali da oprosti zbog sebe i oslobodi srce gneva, dok je jedan korisnik istakao da, ukoliko otac nije bio podrška za života, mladić nije dužan da plati njegovu sahranu.

Zakonska regulativa i uloga države

U praksi, prema Zakonu o sahranjivanu pokojnika koji nema rođaka ili porodicu jednostavno ne želi da ga sahrani, pada pod nadležnost države koja ga sahranjuje. U Srbiji, ako osoba koja umre nema sredstava za pokriće troškova sahrane i nema porodicu koja bi ih preuzela, država može preuzeti odgovornost za organizaciju sahrane.

Finansijska odgovornost opštine i moguća pomoć

Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima, JKP „Pogrebne usluge” organizuje sahranu, a troškove pokriva opština na čijoj teritoriji je pokojnik imao poslednje prebivalište. Cena sahrane u ovakvim okolnostima iznosi oko 30.000 dinara. Opština može tražiti naknadu troškova od osoba koje su bile odgovorne za sahranu ili iz zaostavštine preminulog.

Ukoliko preminuli ima penziju, moguće je da penzionerske službe mogu pomoći u pokrivanju dela troškova sahrane. Takođe, lokalne socijalne službe ili humanitarne organizacije mogu pružiti dodatnu pomoć u ovakvim teškim situacijama.

Iako je ova tema teška i emotivna, važno je da se javnost informiše o pravima i mogućnostima u situacijama kada nema porodice koja bi preuzela odgovornost za organizaciju sahrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading