OVI GRANIČNI PRELAZI ĆE VAM "POJESTI ŽIVCE": Klonite ih se, evo alternative da ne čekate po više sati!

Autor:

Putovanja

27.07.2024

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AMSS se oglasio!

OVI GRANIČNI PRELAZI ĆE VAM "POJESTI ŽIVCE": Klonite ih se, evo alternative da ne čekate po više sati!

Foto: Tanjug/AP

Putnička vozila na izlazu iz Srbije ka Mađarskoj preko graničnog prelaza Horgoš 2, čekaju sat i po vremana, na Gradini ka Bugarskoj deset minuta kraće, a na Horgošu jedan oko sat vremena, saopštio je Auto moto savez Srbije (AMSS).

Na ulazu u Srbiju preko Kelebije i Horgoša se čeka po sat vremena, a na Gradini 40 minuta.

Na svim ostalim graničnim prelazima na prelazak granice čeka se manje od pola sata.

Pojačan je intezitet saobraćaja na svim glavnim putnim pravcima, a posebno na autoputevima koji iz pravca Mađarske i Hrvatske vode ka Bugarskoj i Crnoj Gori, naveo je AMSS.

Podsećamo, ovo su zabrane i dozvole prilikom unosa hrane i pića u Grčku


Kada putujete u Grčku, važno je znati šta smete, a šta ne smete da unosite u zemlju. Zabranjen je unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kao i kuvanih i prženih jela. Granični službenici imaju pravo da oduzmu i bace ove namirnice, ali zato možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća, kao i do 2 kg mleka u prahu za bebe. Takođe, vrednost ostalih namirnica koje unosite ne sme prelaziti 300 EUR po putniku.

Unos duvana i alkohola

Ukoliko dolazite iz EU, možete uneti određene količine cigareta, cigara, duvana, žestokog pića, vina i piva. Putnici koji dolaze avionom iz evropskih zemalja van EU imaju nešto strožija ograničenja, dok putnici koji dolaze automobilom ili autobusom imaju još manje dozvoljenih količina.

Posebne napomene i ograničenja

Važno je napomenuti da je unos cigareta ograničen na maksimalno 200 cigareta ili 40 cigareta, u zavisnosti od limita. Takođe, unos biljaka sa zemljom je zabranjen, kao i iznošenje antikviteta iz Grčke bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini.

Povraćaj poreza i ukidanje bescarinske robe

Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu dobiti povraćaj novca grčkog VAT-a za kupovine vrednije od €50. Takođe, važno je imati na umu da je 1999. godine ukinuta prodaja bescarinskog alkohola i cigareta na aerodromima i moru u zemljama članicama EU. Putnici treba da imaju dokaze o tome da je roba kupljena samo za ličnu upotrebu.

Uz poštovanje ovih propisa, možete uživati u svom putovanju u Grčku bez nepotrebnih komplikacija na granici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading