GRAČANICA U SVOJ ZAGRLJAJ PRIMILA SVE SRBE: Okupljeni iz Centralne Srbije, Crne Gore, Srpske poslali moćnu poruku na VIDOVDAN: "Kod kuće smo!" (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.06.2024

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podgorica, Herceg Novi, Beograd, Bačka Palanka... danas su u Gračanici!

GRAČANICA U SVOJ ZAGRLJAJ PRIMILA SVE SRBE: Okupljeni iz Centralne Srbije, Crne Gore, Srpske poslali moćnu poruku na VIDOVDAN: "Kod kuće smo!" (VIDEO)

Foto: Tanjug

Svake godine, 28. juna, vernici se okupljaju u dvorištu manastira Gračanica kako bi obeležili Vidovdan, jedan od najvažnijih praznika u srpskoj pravoslavnoj tradiciji. Ovaj dan je poseban za mnoge, kako za one koji redovno dolaze, tako i za one koji su prvi put na Kosovu.

Emotivno iskustvo u Gračanici

Vera iz Herceg Novog ističe da je utisak u Gračanici najposebniji. Ona dolazi skoro svake godine, ističući da je to najmilije mesto za nju i da se oseća kao da je kod kuće. Njene reči odražavaju duboku emotivnu povezanost vernika sa ovim mestom i praznikom.

 

 


Dara Radonjić iz Podgorice deli slična osećanja, ističući da je Vidovdan simbol svih Srba širom sveta. Ona naglašava važnost posete Pećkoj Patrijaršiji i simbolično značenje ovog praznika za srpski narod.

Petar Pekmezović iz Beograda primećuje da je manje ljudi nego prethodnih godina, ali ističe da Vidovdan na Kosovu uvek treba da bude poseban i da se obeležava velikim događajima. Njegove reči ukazuju na značaj praznika i kolektivnog sećanja na stradalnike koji su se žrtvovali za slobodu.

Mirko Vojinović iz Bačke Palanke iznosi svoje oduševljenje prvim boravkom na Kosovu. Čak iako nikada pre nije bio tamo, ističe da je od trenutka kada je kročio na tu zemlju osetio poseban emotivni naboj.

Ovi lični doživljaji vernika naglašavaju emotivnu, duhovnu i istorijsku važnost Vidovdana za srpski narod, kao i značaj mesta poput Gračanice i Gazimestana u očuvanju kolektivnog sećanja i duhovnog identiteta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading