"ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI?": Ovo su bile poslednje SLOBINE reči pre ulaska u helikopter za HAG!

Autor:

Vesti

28.06.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Aj zdravo, braćo Srbi..."

"ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI?": Ovo su bile poslednje SLOBINE reči pre ulaska u helikopter za HAG!

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, suočio se sa suđenjem pred Haškim tribunalom zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Njegovo izručenje, koje se odigralo na Vidovdan 2001. godine, bilo je okončanje jedne epohe, ali i početak novog poglavlja u istoriji Balkana.

Spektakularno hapšenje

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine nakon višednevnih pregovora i drame koja se odvijala u vili na Dedinju. Upravnik Centralnog zatvora bio je sa njim u ćeliji, a brojne policijske marice koje su kružile tog dana oko CZ-a omogućile su da Milošević bude neprimetno izveden do Instituta bezbednosti na Banjici. Odatle je prevezen helikopterom do vojne baze Folkenburg u Holandiji.

Emotivni oproštaj

Pre nego što je napustio Srbiju, Milošević je, navodno, rekao: "Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?". U trenutku ukrcavanja u helikopter, okrenuo se i rekao: "Aj zdravo, braćo Srbi". Ovo emotivno oproštajno obraćanje dodatno je naglasilo težinu trenutka i simbolično označilo kraj jedne ere.

Prvobitna optužnica

Optužnica protiv Miloševića podignuta je 27. maja 1999. i teretila ga je, uz još četvoricu visokih funkcionera SRJ i Srbije, za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Druga optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj podignuta je 9. oktobra 2001, a 23. novembra iste godine podignuta je optužnica za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje i tragični kraj

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. godine, ali nažalost, presudu nije dočekao. Preminuo je u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu 11. marta 2006. godine, čime je okončan jedan od najvećih suđenja za ratne zločine u modernoj istoriji. Miloševićev kraj označio je završetak jedne turbulentne epohe u istoriji Balkana, ali su posledice njegovih postupaka i dalje prisutne u sećanjima i sudbinama mnogih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading