PORODILJA PROŠLA PAKAO: Zbog opake bakterije morala na hitan carski rez, bebu oživljavali

Autor:

Vesti

22.06.2024

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"5. jula u četiri ujutru mi je pukao vodenjak, a veče pre sam rekla mužu da je beba čudno mirna"

PORODILJA PROŠLA PAKAO: Zbog opake bakterije morala na hitan carski rez, bebu oživljavali

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Andriana Ranković ispričala je priču o svojoj trudnoći koja je proticala uredno, uz manji oprez i uobičajene vitaminske suplemente. Međutim, sve se promenilo kada je počela osećati da nešto nije u redu. Iako nije pomišljala na listeriju, bakteriju koja može biti opasna za trudnice, njen instinkt joj je govorio da se nešto dešava.

Neposredno pre nego što joj je pukao vodenjak, Andriana je primetila da je beba neobično mirna, a stomak joj je splasnuo. Kada joj je pukao vodenjak, umesto prozirne plodove vode, izlazila je gusta, braon tečnost. Andriana je odmah otišla u porodilište KBC "Dragiša Mišović", gde su lekari brzo ustanovili da je potrebno hitan carski rez.

5. jula u četiri ujutru mi je pukao vodenjak, a veče pre sam rekla mužu da je beba čudno mirna i da je uopšte ne osećam i da mi je stomak nekako splasnuo. On je pokušao da me umiri, pravdajući da je to verovatno znak da se porođaj bliži. Meni đavo nije dao mira, osećala sam da nešto nije kako treba. Legla sam oko 22 sata, oko ponoći sam osetila kontrakcije i oko četiri je pukao vodenjak. Otišla sam da se istuširam i spremim za porodilište. Međutim, u kadi sam videla da ne izlazi ni prozirna, ni zelena plodova voda, već gusta, braon tečnost - priseća se porodilja.

Nakon porođaja, beba je bila polumrtva i odmah stavljena na kiseonik i intenzivnu negu. Andriana je saznala da su ona i beba zaraženi listerijom, bakterijom koja može izazvati ozbiljne komplikacije kod trudnica. Beba je primala intenzivnu terapiju antibioticima, a nakon nekoliko dana počela je da reaguje na terapiju.

Tolika je bila trka s vremenom da nisu imali vremena ni za kakvu anesteziju osim da mi daju totalnu na masku. Čak sam osetila skalpel na stomaku dok su mi tek stavljali masku, toliko je bilo hitno da izvade bebu - seća se.

Andriana se priseća trenutaka straha i strepnje dok je čekala vesti o bebinom stanju. Iako je sve prošlo u najboljem redu, borba s listerijom je bila teška i iscrpljujuća. Lekari su rekli da su imali sreće što bakterija nije dospela u mozak bebe, što bi izazvalo trajna oštećenja.

Andriana je takođe bila podvrgnuta intenzivnoj terapiji antibioticima i nakon dve nedelje, ona i beba su mogli da idu kući. Kasniji ultrazvuk mozga bebe pokazao je da je sve u redu. Andriana zaključuje da je srećna što je njena beba sada zdrava, ali da je iskustvo bilo traumatično i da ne želi nikome da prođe kroz to.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

- Dolazi pedijatar u sobu i govori i mi da nešto nije u redu sa mnom i sa bebom, da je plodova voda bila braon-zelena, mutna, da je uzet bris lohija. Beba je rođena polumrtva, oživljavali su je, stavljena je odmah na kiseonik, u inkubator na intenzivnu negu. Lekari su joj uključili dva antibiotika. Četiri dana nisam videla dete, samo su mi doktori povremeno prenosili da lepo reaguje na terapiju, ali da mora da bude na kiseoniku, da prate saturaciju, jer uopšte nije disalo samostalno na rođenju, srce je jako slabo kucalo - priseća se porodilja, prenosi 24sedam.

Ako se može reći, imali smo sreće - objasnili su mi lekari da je bakterija mogla da dospe u likvor mozga, što bi ostavilo trajno oštećenje kod deteta, ovako, beba se potpuno oporavila, hvala bogu, ali i lekarima koji su se borili s nečim s čim se retko susreću. Bukvalno su tražili protokole kako da nas leče, takav slučaj se javi kod jedne na 100.000 žena - objašnjava Andriana, koja je, takođe, bila na udarnim terapijama antibiotika dve nedelje koliko i beba. Kod nje je vrednost CRP-a, indiktor da osoba ima infekciju u organizmu, išla i preko 150 (toleriše se do 5).

Listerija može biti opasna za trudnice i druge rizične grupe. Simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje i gubitak ravnoteže. Važno je rano dijagnostikovati infekciju i započeti terapiju antibioticima. Prevencija uključuje termičku obradu hrane, pasterizaciju mleka i pranje povrća. Trudnicama se savetuje da izbegavaju meke sireve i mesne delikatesne proizvode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading