OD DANAS NA ELEKTRIČNOM TROTINETU MORATE DA IMATE OVO! Dobro se informišite, slede paprene kazne!

Autor:

Vesti

15.06.2024

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki stoti vlasnik preuzeo nalepnicu!

OD DANAS NA ELEKTRIČNOM TROTINETU MORATE DA IMATE OVO! Dobro se informišite, slede paprene kazne!

Foto: Shutterstock

U Srbiji je započeo proces legalizacije električnih trotineta, a prema procenama Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 3.500 vlasnika ovih dvotočkaša već je apliciralo i dobilo nalepnicu koja ih čini legalnim učesnicima u saobraćaju.

Međutim, sa procenjenih 250.000 do čak 400.000 električnih trotineta koji su se do sada kretali ulicama i trotoarima Srbije, čini se da je tek svaki stoti vlasnik preuzeo zakonske obaveze uzimanjem nalepnice.


Cena nalepnice iznosi 2.600 dinara, a iako je bilo sugestija da nalepnice treba da budu besplatne, iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističu da je ovo ipak jednokratni izdatak, budući da su nalepnice trajne i ne zahtevaju godišnje obnavljanje. Ipak, pojedini građani su se žalili na lokacije mesta gde su se nalepnice izdavale, ističući da je to možda doprinelo slabom odzivu za legalizaciju trotineta.

Zahtev za izdavanje nalepnice podnosi se na predajnim mestima Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS, uz priloženu tehničku dokumentaciju za trotinet. Sam trotinet mora biti doveden na lice mesta radi postavljanja nalepnice. Ipak, važno je napomenuti da električni trotineti koji teže više od 35 kilograma ili mogu razviti brzinu veću od 25 kilometara na sat neće moći da dobiju nalepnicu.

Kontrola električnih trotineta, prema ranijim potvrđenim informacijama Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, počinje od danas. Prilikom upravljanja trotinetom, nošenje biciklističke kacige je obavezno za sve, dok je nošenje reflektujućeg prsluka obavezno za maloletnike u svim uslovima. Za prekršaje poput vožnje nedozvoljenom površinom ili vožnje bez nalepnice, propisane su novčane kazne od 3.000 do 10.000 dinara, dok su za teže prekršaje predviđene i zatvorske kazne.


Iako je proces legalizacije električnih trotineta u punom jeku, ostaje da se vidi koliki će biti odziv vlasnika trotineta za dobijanje nalepnice, kao i kako će se sprovesti kontrola ovih dvotočkaša u saobraćaju. S obzirom na to da su električni trotineti postali popularno prevozno sredstvo u gradovima širom sveta, očekuje se da će i u Srbiji postati sveprisutni, ali pod strogim nadzorom i poštovanjem propisa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading