U NEDELJU ĆE GORETI I NEBO I ZEMLJA! Temperatura će dostizati čak 36 stepeni, ali čeka nas još nešto veoma opasno!

Autor:

Vesti

07.06.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mnogi razmišljaju o begu na planine radi rashlađenja, treba imati na umu da će upravo tamo UV indeks biti najviši, dostižući nivo 9.

U NEDELJU ĆE GORETI I NEBO I ZEMLJA! Temperatura će dostizati čak 36 stepeni, ali čeka nas još nešto veoma opasno!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Republika

Novi radarski snimak toplotnog talasa koji je stigao u Srbiju upozorava na izuzetno visoke temperature koje su već prisutne, iako leto još zvanično nije stiglo. Meteorolozi najavljuju da će naredni dani biti obeleženi ekstremnim vrućinama, sa temperaturama koje će dostizati čak 36 stepeni. Osim visokih temperatura, očekuje se i povećan UV indeks, posebno u određenim delovima zemlje.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, subota će biti pretežno sunčana i topla, sa mogućim izolovanim pljuskovima u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije. Temperature će se kretati od 13 do 34 stepena, dok se u Vojvodini očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom tokom noći. Nedelja će biti najvreliji dan, sa temperaturama od 15 do 36 stepeni, uz pretežno sunčano vreme i povremenu oblačnost.

Iako mnogi razmišljaju o begu na planine radi rashlađenja, treba imati na umu da će upravo tamo UV indeks biti najviši, dostižući nivo 9. Takođe, tabela RHMZ-a pokazuje da će u mnogim delovima Srbije biti neophodno preduzeti mere opreza radi zaštite od opasnog sunčevog zračenja.

Meteorolog amater Marko Čubrilo upozorava na moguće nepogode u narednim danima, ističući dolazak osetno svežijeg vazduha i mogućnost izolovanih, ali jakih grmljavinskih pljuskova, praćenih obilnom kišom i mogućom pojavom grada.

Prema prognozi RHMZ-a, od utorka 11. maja do sledeće subote 15. maja, očekuje se pretežno sunčano vreme sa maksimalnim temperaturama oko 35 stepeni, posebno u južnim krajevima. U urbanim sredinama, predviđaju se tropske noći, dok će se pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina retko javljati.

Očigledno je da nas očekuje izuzetno topao period, sa visokim temperaturama i povećanim rizikom od opasnog sunčevog zračenja. Zbog toga je važno preduzeti neophodne mere predostrožnosti, kao što su izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom najtoplijeg dela dana i redovno unošenje tečnosti.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading