PRED NAMA PRVI TOPLOTNI TALAS U OVOJ GODINI! Biće i do 35 stepeni, a evo saveta kako preživeti paklenu vrućinu! SVI UGROŽENI!

Autor:

Vesti

06.06.2024

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osobe koje boluju od hipertenzije, problema sa cirkulacijom, dijabetesa, cerebrovaskularnih patologija, hroničnih bolesti pluća su posebno ugrožene tokom toplotnog talasa.

PRED NAMA PRVI TOPLOTNI TALAS U OVOJ GODINI! Biće i do 35 stepeni, a evo saveta kako preživeti paklenu vrućinu! SVI UGROŽENI!

Foto: shutterstock

Nakon kišovitog maja, Srbiju očekuje prvi toplotni talas ove godine, sa temperaturama i do 35 stepeni. Ove visoke temperature mogu biti opasne za sve, a ne samo za starije i hronične bolesnike. Stručnjaci apeluju na oprez i daju savete kako se ponašati tokom vrelih dana.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, ističe nekoliko ključnih saveta. Pre svega, preporučuje se izbegavanje fizičkih napora i boravak napolju u najtoplijem delu dana. Šetnje su najbolje obaviti rano ujutru ili u predvečerje, dok ishrana treba da bude lagana i bazirana na unosu voća, povrća i tečnosti. Takođe, naglašava se važnost nošenja lagane, lepršave odeće od prirodnih materijala.

- Neki još uvek ne odustaju od roštilja i čvaraka, ali moraju da znaju da to povećava nivo kalorija u organizmu, te telo mora da upotrebi svu snagu da to svari. Povećava se temperatura organizma, a napolju već Afrika... - kaže doktorka Šehović za Kurir.


Osobe koje boluju od hipertenzije, problema sa cirkulacijom, dijabetesa, cerebrovaskularnih patologija, hroničnih bolesti pluća su posebno ugrožene tokom toplotnog talasa. Dr Šehić ističe da je važno znati kako reagovati ako neko iz tih grupa ima problema zbog vrućine. Smestiti ih u hladovinu, lagano rashlađivati i davati tečnost je ključno, a u slučaju gubitka svesti, potrebno je pozvati lekara.

Deca do 12 godina nemaju razvijen centar za termoregulaciju, pa je potrebno posebno paziti na njih tokom vrelih dana. Visoke temperature mogu uticati na pad krvnog pritiska kod mladih ljudi, izazvati malaksalost, slabost, vrtoglavicu, pa čak i sunčanicu.


Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći ističe da pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti treba da izbegavaju napore i teret prilikom kupovine, posebno uzbrdice i vlažne vremenske uslove.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading