PARAZIT KOJI UĐE U ČOVEKA I JEDE GA STIGAO U SRBIJU! Prvi slučaj: Kod pacijentkinje iz Vojvodine otkriven multilokuralni ehinok

Autor:

Vesti

31.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj parazit se dobija od lisice, a sada ovih životinja ima mnogo.

PARAZIT KOJI UĐE U ČOVEKA I JEDE GA STIGAO U SRBIJU! Prvi slučaj: Kod pacijentkinje iz Vojvodine otkriven multilokuralni ehinok

Foto: Profimedia, Shutterstock

U Srbiji je nedavno otkriven prvi slučaj multilokuralnog ehinokoka, parazita koji na čoveka prenose lisice. Slučaj je dijagnostikovao profesor katedre za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, a pacijentkinja stara 67 godina operisana je na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine.

- Bolest nije nepoznata, ali je do sada nije bilo kod nas. Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj raste u čoveku i metastazira, odnosno širi se, te liči na kancerogeno tkivo. Po svojoj prirodi je parazit. Bolest je poznata u centralnoj i severnoj Evropi, ali je kod nas nije bilo i zato ne može da se prepozna. Kod ove žene je izgledao kao tumor na jetri, a isečak je stigao na patologiju krajem decembra, kada sam i postavio dijagnozu. Ukoliko se ne ukloni na vreme, moguće su mnogobrojne komplikacije, pa i smrt - ispričao je profesor Lalošević za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, ovaj parazit se dobija od lisice, a sada ovih životinja ima mnogo. Kod nas nema besnila, međutim, ima ga u okruženju, u Rumuniji i Mađarskoj.

- Pošto nema besnila, lisice su se namnožile, a šire se i šakali, koji takođe prenose ovog parazita. Srem je endemsko područje ovog ehinokoka kod lisica. Pacijentkinja je iz okoline Sremske Mitrovice, a postoji sumnja na još jedan slučaj, takođe u Sremu. Možda je i ranije bilo ovih slučajeva, ali ih niko nije prepoznao i sada radim reviziju starih slučajeva - kazao je dr Lalošević.

Pacijentkinja je prvo došla na polikliniku KCV, gde ju je pregledao upravnik Klinike za abdominalnu hirurgiju profesor dr Dejan Ivanov.

- Bolesnica se javila s bolovima u stomaku i mi smo konstatovali tumorsku promenu od pet-šest centimetara u levoj polovini jetre. Ništa nije ukazivalo na rak, nego na benignu promenu koja nije rasla, ali se žena žalila na bolove. Odlučili smo da je operišemo i ispostavilo se da nije tumor, nego retko parazitarno oboljenje - kazao je profesor Ivanov i napomenuo da je postoperativni tok prošao dobro i žena je kratko ostala u bolnici.

Ono što sada sledi za ovu pacijentkinju je oporavak, ali i dugotrajno lečenje. Šef odseka za bolesti hepatobilijarnog trakta i zamenica upravnika Klinike za infektivne bolesti profesorka dr Maja Ružić kaže da lekova ima i da se oni dobijaju godinama, možda i doživotno. 

Šta znamo o parazitu

1. Razvija se u crevima životinje domaćina, uglavnom lisica i ređe šakala

2. Preko izmeta životinje dolazi do kontakta jaja parazita s tlom, koja se potom oralno unesu i kontaminira se slučajni domaćin, čovek.

3. Parazit kroz krvotok ulazi u organizam i dolazi do jetre, pluća, mozga, kostiju, bubrega.

4. Najčešće se to dešava konzumiranjem nedovoljno opranog povrća na kom je ostao izmet životinje

5. Druga mogućnost zaraze je da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači

6. Nema prenosa s čoveka na čoveka

7. Daje se simptomatska, antiparazitarna terapija, lekovi se piju dugo, nekad i do kraja života

8. Ukoliko se ne leči na vreme, moguće teške posledice, pa i smrt

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading