OTKRIVENA RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI MAKRON TOKOM POSETE SRBIJI: Neke ulice se zatvaraju, a biće i izmena u saobraćaju

Autor:

Vesti

29.08.2024

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da sleti oko 18 časova

OTKRIVENA RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI MAKRON TOKOM POSETE SRBIJI: Neke ulice se zatvaraju, a biće i izmena u saobraćaju

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Danas stiže u posetu Srbiji francuski predsednik Emanuel Makron, a njegov boravak će se odvijati u Beogradu i Novom Sadu.

Očekuje se da će sleteti na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 18 časova, gde će biti priređen svečani doček. Nakon toga, predviđena je ceremonija ispred "Palate Srbija", a deo autoputa od aerodroma do Novog Beograda će u nekim trenucima biti zatvoren za saobraćaj.

U petak, od 15:30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i njihovo obraćanje, a očekuje se da pre i tokom ceremonije bude zatvoren auto-put i okolne ulice.

Poseta Novom Sadu

Republika

Foto: Printskrin/instagram/Buducnostsrbijeav

Makron i Vučić

 

Tokom drugog dana posete, francuski predsednik posetiće Novi Sad, gde će ulice oko Galerije Matice srpske i Foruma o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Sćneider Electric LLC" biti zatvorene za saobraćaj.

Ciljevi posete

Cilj posete francuskog predsednika Srbiji je produbljivanje bilateralnih odnosa i saradnje u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture. Takođe, očekuje se da će se razgovarati o pitanjima vezanim za veštačku inteligenciju, s obzirom na to da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, dok će Francuska biti domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine. Makron će takođe ponoviti podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Jačanje bilateralnih odnosa

Republika

Foto: Printskrin/instagram/Buducnostsrbijeav

Makron i Vučić

 

Makron dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024. Poslednji put su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati, a predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron.

Povratak posle prethodne posete 2019. godine

Podsetimo, aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Očekuje se da će poseta francuskog predsednika biti od velikog značaja za dalje unapređenje odnosa između Francuske i Srbije, kao i za konkretne korake ka jačanju saradnje u navedenim oblastima.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading