TEMPERATURA SAVE KOD BEOGRADA DOSTIGLA KRITIČNO VISOK NIVO: Evo koliko je toplotni talas uticao na vodu

Autor:

Vesti

17.07.2024

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakva temperatura vode nikada nije zabeležena.

TEMPERATURA SAVE KOD BEOGRADA DOSTIGLA KRITIČNO VISOK NIVO: Evo koliko je toplotni talas uticao na vodu

Foto: RHMZ/printscreen

Letnje vrućine su neumoljive, a voda u rekama i jezerima postaje naizgled jedina uteha. Međutim, čak ni ta uteha nije onakva kakvom je zamišljamo. Na primer, temperatura Save u Beogradu prelazi 30 stepeni, čineći i vodu izuzetno toplom. Ovo je znatno iznad proseka za ovo doba godine, što dodatno otežava situaciju za sve željne osveženja.

Porast temperatura vode

U poređenju sa prethodnim godinama, ovog leta došlo je do značajnog porasta temperature vode u Beogradu. Dok su vode prethodnih godina bile oko 24 stepena u julu, ove godine smo svedoci temperature koja je znatno veća i dostigla je čak 30 stepeni. Ova razlika je značajna i jasno ukazuje na ekstremne vremenske uslove koji utiču na temperaturu vode.

Sezonske varijacije temperatura vode

Uobičajeno je da temperature vode variraju tokom godine, a Beograd nije izuzetak. Prosečna temperatura vode u Beogradu zimi je svega 4.6 stepeni, dok na proleće raste na 12.3 stepena. Leti, temperatura vode doseže prosečnih 23.5 stepeni, što je znatno iznad temperature koju smo navikli da očekujemo. U jesen, temperatura vode se spušta na 15.1 stepen, što označava početak priprema za hladnije dane.

Uz ove ekstremne temperature, postaje jasno da se klimatski obrasci menjaju, a vreme koje provodimo u vodi tokom leta postaje izazovnije nego ikad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading