EVO KAKO DA PREŽIVITE PAKLENE VRUĆINE: Osim vode, pijte OVU TEČNOST, a jednu stvar strogo izbegavajte

Autor:

Vesti

20.06.2024

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak i subotu očekuje nas pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °c

EVO KAKO DA PREŽIVITE PAKLENE VRUĆINE: Osim vode, pijte OVU TEČNOST, a jednu stvar strogo izbegavajte

Foto: shutterstock

Pred Srbijom je pik toplotnog talasa. Veoma topla vazdušna masa zadržaće se i u narednih sedam dana. Vrednosti maksimalnih temperatura danas od 33 °c na severozapadu do 39 °c na jugu i istoku Srbijem, navodi se u najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U petak i subotu očekuje nas pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °c, te je zbog toga važno ostati hidriran i pomoći svom organizmu da lakše podnese letnje vrućine. Ovo su saveti koji vam mogu biti od koristi.

Kako ostati hidriran tokom letnjih vrućina? 

1. Započnite dan unosom tečnosti. Časa ili dve obične vode ili nezaslađenog ledenog čaja su prava stvar za aktivan početak dana. Na ovaj način pokrećete metabolizam i imate više energije za ostatak dana. 
 
2. Redovno unosite tečnost tokom dana. Preporučenih 2 litra tečnosti je optimalna količina neophodna organizmu za pravilno funkcionisanje, a kada su temperature visoke slobodno možete uneti i više. Postoje i aplikacije koje vas podsećaju da je vreme da unesete tečnost, u slučaju da sami ne možete da se setite dovoljno često. Ne zaboravite, ako osetite jaku žeđ, to znači da je vaše telo već na pragu dehidratacije. 
 
3. Nosite flašicu vode sa sobom. U današnje vreme postoje sjajne opcije u vidu flašica od prilagođenih materijala za višekratnu upotrebu sa primamljivim dizajnom koje su lake za korišćenje i tu su da vam pomognu da održite svoju hidrataciju na željenom nivou. 
 
4. Izbegavajte direktno izlaganje suncu, posebno u periodu od 10h do 17 časova tokom letnjih meseci. Osim štetnog zračenja, izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti veoma brzo zagreva organizam i stimuliše znojenje radi rashlađivanja, čime se gubi voda. 
 
5. Nosite adekvatnu letnju odeću pravljenu od prirodnih materijala poput pamuka i lana. Ovakva odeća dozvoljava vašoj koži da diše i smanjuje dodatno zagrevanje organizma i znojenje. 
 
Ne zaboravite da tokom letnjih meseci zaštitite i svoju kožu adekvatnim proizvodima sa visokim SPF faktorom, posebno ako ste često izloženi Suncu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading