BEOGRADOM HARA BOLEST NA KOJU SMO SVI ZABORAVILI: Više od 40 slučajeva ove opasne bolesti zabeleženo samo ove godine, a simptomi su ALARMANTNI!

Autor:

Vesti

29.10.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je postao žarište nezaustavljive epidemije infektivne mononukleoze!

BEOGRADOM HARA BOLEST NA KOJU SMO SVI ZABORAVILI: Više od 40 slučajeva ove opasne bolesti zabeleženo samo ove godine, a simptomi su ALARMANTNI!

Foto: shutterstock.com

Prevencija je najbolji lek

Od početka godine zabeleženo je čak 42 slučaja ove opasne bolesti. Ali, da li je virus stigao sa strane ili je već bio prisutan među nama? Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog centra za javno zdravlje, otkriva šokantne detalje.

U poslednjih 10 godina, na teritoriji Beograda je registrovano preko 2.000 obolelih od infektivne mononukleoze. Najveći broj slučajeva zabeležen je 2016. godine, kada smo bili suočeni sa čak 335 obolelih. Ali, šta je to što čini ovu bolest tako opasnom?

Infektivna mononukleoza je bolest koja se često javlja kod tinejdžera, adolescenata i mlađih osoba, uzrasta od 15 do 25 godina. Prvi simptomi bolesti su ekstremni zamor i malaksalost, praćeni povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, glavoboljom i oticanjem krajnika. Nepce je crveno, a mogu se javiti i tačkasta krvarenja. Posebno zabrinjavajuće je uvećanje slezine i jetre, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Republika

Foto: shutterstock

 

 


Dr Maris ističe da je mirovanje ključno u lečenju ove bolesti, i to najmanje tri meseca. Čak i kada simptomi prođu, treba biti oprezan zbog mogućnosti zapaljenja jetre ili čak pucanja slezine. Jetra i slezina se sporo vraćaju u normalu, pa je neophodno strpljenje i dugotrajno praćenje.

Jedna od karakteristika infektivne mononukleoze je stvaranje ospe po telu, koja se često pogrešno pripisuje alergiji na antibiotike. Međutim, ova ospe je zapravo reakcija organizma na prisustvo virusa. Bolest je uglavnom blažeg oblika, ali to ne znači da treba olako shvatiti.

Najvažnije je izbegavati fizičke aktivnosti tokom bolesti, a naročito treninge. Infektivna mononukleoza se često meša sa bakterijskom infekcijom grla, ali terapija je potpuno drugačija. Za bakterijske infekcije se koriste antibiotici, dok se kod mononukleoze terapija svodi na ublažavanje simptoma.

Ali kako se zapravo prenosi ova opasna bolest? Dr Maris otkriva da se virus infektivne mononukleoze prenosi putem direktnog kontakta, najčešće poljupcem. Međutim, moguće je i indirektno prenošenje preko predmeta. Zato je veoma važna higijena i izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama.

Beograd je postao poprište strave i panike zbog epidemije infektivne mononukleoze. Mladi su u strahu jer se boje da će postati žrtve ovog opasnog virusa. Ali, uz pravilne mere prevencije i lečenja, možemo se izboriti sa ovom bolešću. Zato je važno da budemo informisani i da preduzmemo sve neophodne korake kako bismo se zaštitili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading