MRTAV JE! Zadat stravičan udarac Iranu! Izrael udario pravo u GLAVU, očekuje se brutalna osveta Teherana?!

Autor:

Svet

03.06.2024

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se nova velika eskalacija na Bliskom istoku

MRTAV JE! Zadat stravičan udarac Iranu! Izrael udario pravo u GLAVU, očekuje se brutalna osveta Teherana?!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Danas je iranska poluzvanična novinska agencija SNN javila da je savetnik Iranske revolucionarne garde, Saeid Abjar, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u Siriji.

Prema izveštaju, napad se desio u nedelju, a detalji o Abjarovoj funkciji nisu navedeni.

Foto: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Ajatolah Ali Hamnei

 

Napetost između Izraela i Irana eskalira

Ovo ubistvo dolazi u kontekstu rastućih tenzija između Izraela i Irana. Naime, 1. aprila Izrael je izveo napad na iranski konzulat u Damasku, prilikom čega je poginulo šest visokih oficira Iranske revolucionarne garde.

Iran je zatim uzvratio 12 dana kasnije napadom na Izrael koristeći oko 300 dronova i projektila.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska

 

Iranci izgubili visokog zvaničnika

Ubistvo Saeida Abjara predstavlja značajan gubitak za Iran, budući da je bio deo Iranske revolucionarne garde, koja ima ključnu ulogu u iranskoj vojnoj strategiji i geopolitičkim aktivnostima u regionu.

Izraelski napad na iranske mete u Siriji dodatno ukazuje na duboku podeljenost i neprijateljstvo između ove dve zemlje, koje su već duže vreme u sukobu zbog iranske vojne prisutnosti u sirijskom građanskom ratu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Mula u suzama

 

Geopolitičke posledice ubistva

Ovo ubistvo može imati značajne geopolitičke posledice u regionu Bliskog istoka, potencijalno pogoršavajući odnose između Irana i Izraela, kao i njihov uticaj na situaciju u Siriji.

Takođe, može izazvati dodatne napetosti između iranskih snaga i njihovih protivnika u regionu, što bi moglo dovesti do daljih sukoba i nestabilnosti na Bliskom istoku.

Ukupno gledano, ubistvo savetnika Iranske revolucionarne garde u izraelskom vazdušnom napadu predstavlja značajan događaj koji će sigurno imati dalekosežne posledice na političku i vojnu dinamiku u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading