NETANIJAHU POSLE RAZGOVORA SA BLINKENOM DONEO ODLUKU: Hoće li izraelska vojska napasti grad Rafu?

Autor:

Svet

01.05.2024

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington sve vreme vrši snažan pritisak na Izrael

NETANIJAHU POSLE RAZGOVORA SA BLINKENOM DONEO ODLUKU: Hoće li izraelska vojska napasti grad Rafu?

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu jasno je stavio do znanja američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da Izrael neće prihvatiti sporazum koji bi uključivao okončanje rata u Pojasu Gaze.

Netanijahu je istakao da, ukoliko Hamas bude insistirao na prekidu rata, dogovor neće biti prihvaćen. Ova izjava dolazi nakon što je Blinken, tokom sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, naglasio da je "sada vreme" za dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre, preneo je Tanjug.

Netanijahu najavljuje invaziju na grad Rafu

Na sastanku sa Blinkenom, Netanijahu je takođe najavio invaziju na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, naglašavajući da ta operacija ne zavisi ni od čega.

Ovo je izazvalo zabrinutost, s obzirom da je portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije saopštio da SAD protive planiranom izraelskom napadu na prenaseljeni grad Rafa.

Američki pritisak na Izrael

Nedavno upozorenje američkog predsednika Džozefa Bajdena Netanijahuu da bi politika Vašingtona mogla da se promeni ukoliko Izrael ne preduzme korake da ublaži civilnu štetu, humanitarnu patnju i osigura bezbednost humanitarnih radnika, upućuje na povećani pritisak SAD-a na ovu situaciju.

SAD i arapski partneri pozvali su Izrael da učini više kako bi olakšao priliv pomoći usled rastuće humanitarne krize u enklavi, gde većina ljudi ostala bez domova i suočava se s nestašicom hrane i vode, dok je infrastruktura uništena, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci, Pixabay, Wallpaper flare

Džo Bajden i Benjamin Netanijahu

 

Blinkenova poseta Bliskom istoku

Blinkenova poseta Izraelu deo je njegovog šireg angažmana na Bliskom istoku, a dolazi mesec dana nakon što je američki predsednik Bajden upozorio Netanijahua.

Ovo je sedma poseta Blinkena Bliskom istoku od početka rata posle napada Hamasa 7. oktobra, koji je doveo do velikog broja žrtava.

Od tada je više od 34.000 Palestinaca ubijeno, dok je u napadu Hamasa 7. oktobra nastradalo 1.200 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mumi

01.05.2024 17:39

Sankcije ? Nista. Recimo kao Rusiji. Ljudska prava,humanitarna katastrofa, preko 15.000 dece poginulo. Strasno. Sramota celog sveta.