OVAKAV HAOS NIJE VIĐEN OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Paralisan saobraćaj u JOŠ JEDNOJ evropskoj zemlji!

Autor:

Svet

01.02.2024

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talas štrajkova širi se Starim kontinentom poput kuge

OVAKAV HAOS NIJE VIĐEN OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Paralisan saobraćaj u JOŠ JEDNOJ evropskoj zemlji!

Foto: Tanjug/AP

Približno 290.000 finskih radnika je danas započelo dvodnevni štrajk protiv reforme tržišta rada i najavljenih rezova u sistemu socijalne zaštite.

Očekuje se da će zbog protesta mnoge prodavnice, fabrike i vrtići biti zatvoreni, proizvodnja u rafinerijama smanjena, dok će finski vazdušni saobraćaj biti delimično zaustavljen, prenosi Rojters.

Finski avio-prevoznik Finer (Finnair) je najavio da će zbog štrajka otkazati oko 550 letova, a rafinerija Porvo će tokom narednih sedam dana smanjiti isporuke benzina i dizela.

Vlada Finske prvo želi da strogo organiči pravo na štrajk, a nakon toga da nametne oštre rezove, smatra predsednik najvećeg finskog sindikata SAK Jarko Eloranta.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu i zapretili novim štrajkovima ako Vlada Finske, koja, između ostalog, želi da olakša raskidanje ugovora o radu, ne odustane od svojih planova.

Finska vlada za sada ne odustaje od najavljenih reformi pošto tvrdi da zemlja treba da poveća produktivnost i smanji fiskalni deficit.

Finska je samo poslednja u nizu evropskih zemalja u kojima vlada potpuni haos kao što je to bilo početkom januara u Nemačkoj.

Posle Nemačke, talas nezadovoljstva radnika preneo se prvo na Francusku, zatim i na Belgiju, pomalo i na Poljsku, a sada očito i na Finsku.

Ko je sledeći?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading