POČINJE SUĐENJE DECENIJE U NEMAČKOJ: Ostareli princ planirao državni udar i svrgavanje Šolca (VIDEO)

Autor:

Svet

28.04.2024

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje "Građanima Rajha", kojih je ukupno 27, iz sigurnosnih i logističkih razloga razdvojeno je u tri grupe.

POČINJE SUĐENJE DECENIJE U NEMAČKOJ: Ostareli princ planirao državni udar i svrgavanje Šolca (VIDEO)

Foto: Tanjug/dpa via AP/Boris Roessler

U Nemačkoj će sutra započeti prvo od tri suđenja grupi desničarskih teorietičara zavere, koji su planirali da sprovedu državni udar i svrgnu vladu u Berlinu, a njihov vođa je bivši vojnik, Hajnrih XIII, princ Rojs.

Suđenje "Građanima Rajha", kojih je ukupno 27, iz sigurnosnih i logističkih razloga razdvojeno je u tri grupe, a sutra će se suditi Rojsu i još osmorici članova tzv. vojnog krila.

Kako navodi nemački list Hojt, antisemtiski nastrojen biznismen, princ Rojs, je osnovao grupu s ciljem da nasilno ukloni postojeći državni poredak, a prema planu "Građana Rajha", Hajnrih je trebalo privremeno da se nađe na čelu nove nemačke države.

Prema navodima Tužilaštva, grupa je planirala da naoružana uđe u Rajhstag u Berlinu i uhapsi poslanike Bundestaga.

Na planovima su radili od avgusta 2021. do decembra 2022. godine, kada su otkriveni u kontraterorističkoj raciji u kojoj je učestvovalo hiljade policajaca i pretreseno 150 nekretnina u Nemačkoj i inostranstvu.

Tužilaštvo je, kako se navodi, imalo pristup masovnom oružanom arsenalu u kojem je nađeno 380 komada vatrenog oružja, 350 komada hladnog oružja i skoro 148.000 komada municije. Istražitelji su u detaljnim planovima pronašli "listu za odstrel", na kojoj se, među mnogima, našao i kancelar, Olaf Šolc.

Hajnrih XIII potiče iz stare plemićke porodice Rojs stare 700 godina, koja je vladala delovima moderne istočne nemačke države Tiringije do 1918. godine, a članovi ove porodice distancirali su se od princa zbog njegovih stavova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading