UKRAJINA ODBILA KINESKI MIROVNI PLAN? Specijalni izaslanik predsednika Sija Đinpinga napustio Kijev, na kraju evropske turneje ide u Rusiju (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

18.05.2023

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, rekao je Liju Huiju, specijalnom izaslaniku kineskog predsednika Sija Đinpinga, da Kijev ne bi prihvatio mirovne predloge za okončanje rata sa Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

UKRAJINA ODBILA KINESKI MIROVNI PLAN? Specijalni izaslanik predsednika Sija Đinpinga napustio Kijev, na kraju evropske turneje ide u Rusiju (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je Li boravio je u ukrajinskoj prestonici u utorak i sredu, a nakon te posete poručio da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini.

Foto: www.profimedia.rs

Li Hui, kineski specijalni izaslanik

Navodi se da je Sijev izaslanik pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore. Iz kineskog ministarstva je navedeno da je Li je tokom boravka u Kijevu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem.

- Kina je voljna da podstiče međunarodnu zajednicu da pronađe najveći zajednički imenitelj za rešavanje ukrajinske krize i uloži napore da se zaustave borbe, uspostavi prekid vatre i obnovi mir što je pre moguce - navodi se u saopštenju ministarstva u Pekingu.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Li, bivši kineski ambasador u Moskvi, posetiće tokom evropske turneje i Poljsku, Francusku, Nemačku i na kraju Rusiju.

On je najviši kineski zvaničnik koji je došao u Ukrajinu otkako je Rusija napala ovu zemlju u februaru 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading