PAZI, BAZUKA DRON! Ukrajinci razvijaju novu borbenu letelicu! Može da nosi i "leteći kalašnjikov" (VIDEO)

Autor:

Svet

14.09.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korišćenje raznih vrsta oružja na daljinski upravljanim multikopterima otvorilo je novo poglavlje u taktici na bojnom polju

PAZI, BAZUKA DRON! Ukrajinci razvijaju novu borbenu letelicu! Može da nosi i "leteći kalašnjikov" (VIDEO)

Foto: Telegram/Printscreen/NEXTA Live

Ukrajinska vojska testira dron opremljen bacačem granata RPG-18, objavili su tamošnji mediji. Prema objavljenim snimcima, radi se o FPV dronu s bacačem granata RPG-18, piše Kyiv Post. 

RPG-18 "Muha" je sovjetski bacač granata razvijen 1972. godine. Ima kalibar 64 mm i može ispaliti jednu kumulativnu granatu težine 1,4 kilograma na udaljenosti do 200 metara.

Korišćenje raznih vrsta oružja na daljinski upravljanim multikopterima otvorilo je novo poglavlje u taktici na bojnom polju, rekao je za Kyiv Post ukrajinski vazdušni izviđač koji je žele da ostane anoniman.

Sve je počelo korišćenjem komercijalnih dronova za bacanje ručnih bombi. Od tada je uloga multikoptera evoluirala, omogućujući ciljanije bombardovanje s težom municijom, noćno bombardovanje i korišćenje kamikaza dronova kao protivtenkovskih, protivavionskih sistema, presretača vazdušnih ciljeva i nosača mešavine termita - rekao je. 

Ceo projekat je još u začetku, ali prema prvim informacijama, zasad ne uspevaju da reše glavni izazov korišćenja bespilotnih letelica s oružjem - zbog male težine helikoptera postaje destabilizovan nakon pucanja.

 

 

Pritom, navođenje granate u pravom smeru uz zadržavanje kontrole nad letelicom dodatni je izazov, piše Kyiv Post.

Ranije ove godine ukrajinski inženjeri modifikovali su poljoprivrednu bespilotnu letelicu DJI Agras T30 za otkrivanje, praćenje i uništavanje vojnih ciljeva pomoću mitraljeza 7,62x54 mm PKM i bacača granata Bullspike-AT. 

Agras T30 opremljen je pouzdanim pogonskim sistemom, radarskim modulom s pogledom odozgo, inteligentnom funkcijom izdržljivosti/povratka i maksimalnom visinom leta od 4500 metara. 

Bullspike-AT koristi 72,5 mm visoko-eksplozivni protivtenkovski projektil PG-22 s tačkastom, detonirajućom bojevom glavom koja može da probije do 400 mm oklopa.

Ima uspešan domet do 350 metara.

U razgovoru za Kyiv Post, ukrajinski vazdušni izviđač je otkrio da bi cena ovog drona bila ne manje od 20.000 dolara.

Međutim, dron je zasad prilično bučan i spor, što čini upitnom njegovu uspešnost na bojnom polju.

Još jedan video koji je kruži društvenim mrežama prikazuje ukrajinski FPV dron, navodno opremljen jurišnom puškom AK-74, kako puca na ruske položaje u regiji Donjecka, piše portal Express.24sata.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading