"KRIMSKI MOST BROJI SVOJE POSLEDNJE DANE!" Putin u panici, Ukrajinci svakog časa mogu da ga DIGNU U VAZDUH! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.09.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od napada Rusije na Ukrajinu, Kerčki most je bio više puta meta ukrajinskih bespilotnih letelica i čamaca

"KRIMSKI MOST BROJI SVOJE POSLEDNJE DANE!" Putin u panici, Ukrajinci svakog časa mogu da ga DIGNU U VAZDUH! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Profimedia, Printscreeen

Kerčkom ili Krimskom mostu, strateški vitalnoj strukturi koju Rusija koristi kao vezu s okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krimom, potrebne su hitne popravke i ne može da preživi strukturna oštećenja, tvrdi jedna proukrajinska grupa sa sedištem na Krimu.

- Kerčki most broji svoje poslednje dane - rekla je u nedelju na Telegram kanalu oružana partizanska grupa Ateš, koju čine Ukrajinci i krimski Tatari.

Most, koji je 2018. godine, četiri godine nakon okupacije, otvorio ruski predsednik Vladimir Putin, služi kao ključna ruta za snabdevanje ruskih snaga i krucijalan je za održavanje vojnih ofanziva Kremlja u južnoj Ukrajini.

Ukrajina je izvršila udar na taj 19 kilometara dugačak putnički i železnički most u oktobru 2022. te ponovno u julu 2023. godine. Kijev je obećao i buduće udare na strukturu, dok nastoji ponovno da vrati poluostrvo pod svoju kontrolu.

Rusija je od tada pokušala da utvrdi most podvodnim konstrukcijama. Nedavni izveštaji ukazuju na to da je Moskva takođe prerasporedila sisteme protivvazdušne odbrane kako bi zaštitila most od ukrajinskih napada.

- Kao rezultat pretrpljene štete, strukturni elementi mosta degradiraju, što dovodi do raspadanja njegovih delova. Odnos prema njegovom stanju postaje sve više zanemarujući, niko mu više ne pridaje dužnu pažnju - tvrdi partizanska grupa, prenosi Newsweek.

U Atešu takođe tvrde da se broj sistema protivvazdušne odbrane na okupiranom Krimu smanjuje, "što most čini još ranjivijim".

Newsweek nije mogao nezavisno da proveri ove tvrdnje.

U julu je partizanska grupa rekla da je Rusija počela preraspoređivati ​​svoju protivvazdušnu odbranu kako bi zaštitila Kerčki most.

Moskva "aktivno premešta preživela postrojenja protivvazdušne odbrane, avione, radare i sve vojne objekte iz zapadnog dela Krima", rekli su tada.

Crimean Wind, proukrajinski Telegram kanal, takođe je 28. avgusta odvojeno objavio da je Rusija rasporedila jedan od svojih sistema PVO Pancir-S1 za odbranu mosta.

Objavljeni su i satelitski snimci sistema PVO.

- Rusija je postavila PVO sistem Pancir-S1 tačno na Kerčki most. Vidljiv je na satelitskim snimcima najmanje mesec dana - rekao je Crimean Wind, ali ni njihove tvrdnje, kao ni snimke, nije moguće nezavisno proveriti.

Pancir S1

Ruski samohodni PVO topovski i raketni sistem Pancir-S1 dizajniran je za korišćenje protiv aviona, krstarećih projektila, precizno navođenog oružja i za podršku drugim jedinicama PVO protiv većih napada. Veruje se da jedan sistem vredi oko 15 miliona dolara.

U poslednjem ukrajinskom napadu na most u julu prošle godine, oštećena je njegova železnica, otkrile su satelitske fotografije do kojih je došao Newsweek, dok su Rusi tada tvrdili da je napad uticao samo na kolovoz na rasponima konstrukcije.

Portparol ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR) rekao je u aprilu da je novi napad na most "neizbežan".

Newsweek je u avgustu preneo da kod Krimskog mosta niče struktura koja izgleda kao paralelni most. Kako je rečeno, satelitski snimci su pokazali da se uporedo s prvim mostom gradi i paralelni most.

Jedan Telegram kanal, čiji je autor blizak Krimu, rekao je da je svrha novog mosta zasad nepoznata, ali se sugeriše da Rusija želi pojačati zaštitu Krimskog mosta zbog potencijalnih ukrajinskih napada, preneo je Telegraf.rs.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading