RUSKE SNAGE POTPUNO ODSEČENE?! Ukrajinci HIMARS-om dokrajčili KLJUČAN most u Kursku! (VIDEO)

Autor:

Svet

10.09.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimci su pokazali kako tri eksplozije uzastopce precizno pogađaju već oštećeni središnji deo mosta

RUSKE SNAGE POTPUNO ODSEČENE?! Ukrajinci HIMARS-om dokrajčili KLJUČAN most u Kursku! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@Osinttechnical

Ukrajinska vojska objavila je snimak drona, za koji tvrde da prikazuje tri direktna pogotka u ključan most u ruskoj regiji Kursk.

Udar je izveden teškim oružjem koje je koristila kasetnu municiju, a ukrajinski mediji javljaju da se verovatno radilo o HIMARS-u, moćnom američkom višecevnom bacaču raketa.

Kako javlja Kyiv Post, u udaru je do kraja uništen ključan putni most preko reke Sejm, zbog čega su ruske snage u tom delu Kurska verovatno ostale bez poslednjeg puta ka bezbednosti pa su verovatno odsečene.

Napad po danu koji je pogodio armirano-betonsku konstrukciju tvrdog puta snimile su bespilotne letelice kojima upravlja ukrajinska jedinica taktičkih bespilotnih letelica Khorne Group, koja je nedavno objavila snimak udara.

Snimci su pokazali kako tri eksplozije uzastopce precizno pogađaju već oštećeni središnji deo mosta.

Prve dve bojeve glave raspršile su kasetnu municiju koja je detonirala na mostu ili u vodi, a treću je udar detonirao jednu eksploziju, pokazuje pregled snimka.

Khorneovci su objavili da se pogođeni most nalazi u blizini sela Kariz u regiji Kursk i da, nakon udara, više nije upotrebljiv za saobraćaj vozilima.

Ukrajinski mediji su geolocirali snimak blizu Kariza, naselja jugoistočno od reke Sejm.

Ruski vojni blogeri prošle nedelje su objavili snimke koji su pokazivali da je most, koji je već bio oštećen ukrajinskim napadima prošlih nedelja, prohodan za civilna vozila kojima upravljaju vozači spremni da rizikuju.

 

 

Most se može preći pešice ili biciklom, ali ne većim vozilima

Od ponedeljka, nakon poslednjih udara HIMARS-om, most se još uvek može preći pešice ili biciklom, ali ne i većim vozilima. Glavni ukrajinski mediji izvestili su da je most potpuno neprohodan nakon najnovijih udara.

Ukrajinci su u ambicioznoj ofanzivi na rusku regiju Kursk, koja je počela pre više od mesec dana, zarobili na stotine ruskih vojnika i zauzeli pojas od otprilike 25x55 km teritorije Ruske Federacije.

Upad ukrajinskih snaga u Rusiju ostavio je neke ruske snage odsečenim jer jedini putevi do i od pograničnog područja gde su bili stacionirani vode preko tri mosta preko reke Sejm, a sva tri mosta je intenzivno i višekratno napala ukrajinska artiljerija.

Šta kaže glavni štab ukrajinske vojske?

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga u izveštajima o situaciji u nedelju i ponedeljak nije spominjao reku Sejm ili ruske snage koje su možda odsečene u sektoru južno od tog plovnog puta, ali je tvrdio da ukrajinske snage i dalje napreduju i da se ofanziva na Kursk nastavlja planirano.

U prošlim napadima, prema izjavama ukrajinske vojne obaveštajne agencije HUR, napadi na mostove na reci Sejm pokrenuti su američkim raketnim sistemima HIMARS.

Grupa Khorne je taktička jedinica bespilotnih letelica koja inače deluje sa 116. mehanizovanom brigadom, borbenom formacijom koja se trenutno bori u regiji Kursk.

Od sredine avgusta ruski vojni inženjeri izgradili su najmanje tri pontonska mosta preko reke Sejm koji su, prema ukrajinskim vojnim medijima, uništeni nakon što su ih pronašli ukrajinski izviđači.

Broj i postojanje ruskih pontonskih mostova preko Sejma ruska je vojna tajna.

U ovom je sektoru reka Sejm široka najmanje 20 metara i preduboka da bi se pregazila, ali se lako može preći malim čamcem ili preplivati.

Prema ukrajinskim medijskim izveštajima, uništenje svih mostova preko Sejma ostavilo je čak 3000 ruskih vojnika odsečenim unutar dela teritorije široke oko 30 km i duboke 20 km.

Prema poslednjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ruske snage raspoređene u regiji Kursk bore se iz "pozicije stabilne odbrane", preneo je Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading