VELIKA POBEDA UKRAJINACA! Oslobođen još jedan grad, zavijorila se plavo-žuta zastava! Objavljen snimak (VIDEO)

Autor:

Svet

09.09.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je kontraofanziva ukrajinskih snaga na istočnom frontu

VELIKA POBEDA UKRAJINACA! Oslobođen još jedan grad, zavijorila se plavo-žuta zastava! Objavljen snimak (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@wartranslated

U petak ili subotu, ukrajinska 63. mehanizovana brigada podigla je ukrajinsku zastavu u gradu Njujorku, na 20 kilometara severno od Avdijevke u Donjeckoj oblasti.

Ovo je značajan simbol povratka ukrajinskih trupa u centar grada, samo mesec dana nakon što su ga zauzeli Rusi. Ovaj događaj nije izolovan, već je deo šireg trenda ukrajinskih protivnapada na istočnom frontu.


Ruska ofanziva na istočnom frontu, koja je započela krajem prošle godine, donela je značajan napredak Rusima, uključujući zauzimanje Avdijevke i delova Hrodivke.

Međutim, ukrajinski protivnapadi, iako raštrkani, komplikuju planiranje Rusima i pružaju Ukrajincima nadu za povratak na ovom ratištu.


Nedostatak ukrajinskih trupa delimično je rezultat kontroverzne odluke ukrajinskih čelnika da napadnu rusku Kursku oblast.

 

 

Ovaj napad je doveo do smanjenja broja dostupnih jedinica za stabilizaciju fronta na istoku, ali je ukrajinska vojna komanda uspela da okupi malu rezervnu snagu od oko pet brigada, uključujući i Nacionalnu gardu.

Nacionalna garda proširila je i ojačala nekoliko brigada, formirajući "ofanzivnu gardu" koja uključuje 12. brigadu Azova i brigadu Kara-Dag.

Ove jedinice su odigrale ključnu ulogu u protivnapadima na istočnom frontu.

Ukrajinska 53. mehanizovana brigada, uz podršku brigade Azova, uspela je da pokrene napad na Njujork koristeći tenkove T-72 i T-64, kao i borbena vozila BMP.

Iako je došlo do delomičnog oslobađanja grada, borbe se i dalje nastavljaju u severnom i istočnom delu grada, dok su ruske snage umarširale u Pivnične na istočnom rubu Torecka, tri kilometra od Njujorka.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading