KIJEV NAPRAVIO SVOJE ORUŽJE ZA UDARE NA RUSIJU! Objavljen prvi snimak ukrajinske KLIZNE BOMBE! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.09.2024

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi se da izgleda da je klip načinjen tokom prošlog meseca

KIJEV NAPRAVIO SVOJE ORUŽJE ZA UDARE NA RUSIJU! Objavljen prvi snimak ukrajinske KLIZNE BOMBE! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/VIDEO MILITARNYI NEWS

Ukrajina je razvila klizne bombe dugog dometa domaće proizvodnje pošto SAD i zapadni saveznici izbegavaju da daju odobrenje Kijevu za korišćenje njihovog oružja dugog dometa protiv meta unutar Rusije.

Kijev post navodi da je proteklog vikenda na nezvaničnom Telegram kanalu ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, a kasnije i na društenoj mreži X (bivši Tviter) objavljen snimak koji pokazuje ukrajinski taktički bombarder Su-24 kako nisi nešto što deluje kao nova vrsta navođene bombe.

Navodi se da izgleda da je klip načinjen tokom prošlog meseca.

U postu koji prati snimak navodi se da ovaj Su-24 pripada ukrajinskoj 7. brigadi taktičke avijacije, a da je snimano iz borbenog aviona-presretača Su-27UB koji je deo 831. brigade taktičke avijacije.

Na osnovu snimka deluje da je na "glupu (običnu) bombu" zakačena oprema iz tri dela koja ju je pretvorila u oružje koje se precizno navodi na cilj.

Na njenom kraju se vidi krstasti repni deo s otvorom koji ukazuje da se tu nalazi sekundarni turbo ili raketni pogonski sistem.

U srednjem delu na vrhu bombe su centralno "rebro" i metalne trake oko nje, što je tipično za mehanizam koji omogućuju izletanje skrivenih krilaca pomoću kojih bomba krstari u vazduhu i "klizi" ka meti.

Prednji deo ili "nos" ove klizne bombe bi trebalo da sadrži sistem navođenja koji se verovatno sastoji od kombinovanog GPS i inercijalnog sistema.

Navodi se da verovatno nije slučajno što ova klizna bomba liči na francusku AASM Hamer (čekić).

Ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo je dobilo puno tih francuskih kliznih bombi, kao i njihove američke varijante JDAM-ER.

Navodi se da će krilca koja izleću iz dodatne oprema postavljene na običnu bombu dramatično povećati domet ovog oružja.

Ukrajinski avioni lete što je niže moguće kako bi izbegli rusku protivvazdušnu odbranu (PVO), pre nego što "iskoče" kako bi bacili običnu bombu sa što veće visine, a ova klizna opcija omogućuje i dejstvo na maloj visini zahvaljujući pogonskom sistemu koji i u tom slučaju povećava domet.

Kijev post podseća da je Ukrajina razvila i počela da koristi na ratištu dronove-kamikaze Paljanitsija na mlazni pogon, a njihov motor mogao bi da bude osnovni element pogona ove klizne bombe.

Navodi se da bi ovo novo ukrajinsko oružje mogli da nose i ukrajinski višenamenski borbeni avioni MiG-29 i Su-27 koji već lansiraju zapadne JDAM-ER i AASM Hamer.

U bliskoj budućnosti nove ukrajinske klizne bombe mogle bi da se ispaljuju i iz borbenih aviona F-16 dobijenih od zapadnih saveznika.

 

(Republika/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading