(UZNEMIRUJUĆE) "SREDITE IH, DA NIŠTA NE OSTANE" Rusi LIKVIDIRALI ukrajinske vojnike koji su se predali?! (FOTO)

Autor:

Svet

06.09.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snimku se vidi kako Ukrajinci hodaju usred prašnjave staze, a zatim padaju na kolena s rukama na glavi

(UZNEMIRUJUĆE) "SREDITE IH, DA NIŠTA NE OSTANE" Rusi LIKVIDIRALI ukrajinske vojnike koji su se predali?! (FOTO)

Foto: AP foto

Kako piše hrvatski portal Index.hr, američki MSM - CNN je navodno došao u posed video snimka na kojem se vidi kako "ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali."

Na snimku se vidi kako Ukrajinci hodaju usred prašnjave staze, a zatim padaju na kolena s rukama na glavi.

Nekoliko sekundi kasnije, pokazuje snimak ukrajinskog drona, leže licem prema dole, nepomični. 

Snimak je navodno napravljen u avgustu mesecu i nastao je tokom borbi u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini, gde pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali. Takvih incidenata ima sve više.

Fotografije navodne likvidacije ukrajinskih vojnika možete pogledati OVDE.

"Ako u rukama nemaju oružja, onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin"

Izvori iz ukrajinske odbrambene obaveštajne službe dali su CNN-u popis od 15 dokumentovanih slučajeva od poslednjih godinu dana u kojima su Rusi navodno ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umesto da ih uzmu kao zarobljenike. 

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena 62 ukrajinska vojnika.

- Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja - onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin - rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac. 

Nekoliko ruskih vojnika je zbog takvih zločina izvedeno pred sud. Na primer, ukrajinski tužioci navode da je ruski bivši zatvorenik, pušten na slobodu kako bi mogao da se bori, u Zaporožju u januaru je ustrelio ukrajinskog vojnika dok je izlazio, podignutih ruku, iz rova u blizini Prijutne. Kao dokaz su priložili snimak iz drona. 

"Sredite ih, da ništa ne ostane" 

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba dala je CNN-u audio transkripte u kojima se vidi kako ruski komandant, poznat kao "Turčin", komanduje podređenom na terenu, "Maloju", da ubije zarobljenike. 

Turčin: "Sredite ih, je*eno ih uništite, da ništa ne ostane."

Maloj: "Shvatam, razumem." 

Turčin: "Javite se kada ih sredite."

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u kako se sprovodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očitih pogubljenja ukrajinskih vojnika.

- Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na moguću naredbu. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli da predstavljaju zločine protiv čovečnosti - rekao je izvor.

 

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading