POSLEDICE SU ZASTRAŠUJUĆE! "Udarni dronovi ZMAJEVI su naša krila osvete, donoseći vatru pravo sa neba!" (VIDEO)

Autor:

Svet

08.09.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok pada iz drona, "termit" podseća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja, po čemu su ovi dronovi dobili nadimak

POSLEDICE SU ZASTRAŠUJUĆE! "Udarni dronovi ZMAJEVI su naša krila osvete, donoseći vatru pravo sa neba!" (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/The Telegraph

Ukrajinska vojska počela je da koristi bespilotne letelice sa rastopljenim metalom, tzv. "termite", čiju tehnologiju je razvila Nemačka krajem 19. veka, i aktivno je koristila u Prvom i Drugom svetskom ratu, prenosi američki televizijski kanal CNN.

Serija video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog Ministarstva odbrane u sredu, pokazuje kako nisko leteće bespilotne letelice bacaju na ruske položaje rastopljenu mešavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvanu "termit", koja dostiže temperaturu od 2,2 hiljade stepeni Celzijusa.

Ova smesa može brzo da spali drveće i vegetaciju, a otkrio ju je nemački hemičar 1890-ih i prvobitno je korišćena za zavarivanje železničkih šina.

Ali vojni potencijal "termita" postao očigledan kada su ga Nemci bacili iz cepelina iznad Britanije tokom Prvog svetskog rata, navodi CNN.

Napominje se da su kasnije vojska nacističke Nemačke i savezničke trupe takođe koristile zapaljive bombe tokom Drugog svetskog rata.

Dok pada iz drona, "termit" podseća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja, po čemu su ovi dronovi dobili nadimak.

- Udarni dronovi su naša krila osvete, donoseći vatru pravo sa neba! Oni postaju stvarna pretnja neprijatelju, paleći njegove položaje sa preciznošću koju nijedno drugo oružje ne može da postigne - navodi se u objavi ukrajinske 60. mehanizovane brigade na društvenim mrežama.

Prema britanskoj antiratnoj organizaciji "Action on Armed Violence" (AOAV), Ukrajina je ranije koristila "termite" ispuštene iz dronova da bi trajno onesposobila ruske tenkove.

- Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu odbranu, čini termitne bombe veoma efikasnim oruđem u modernom ratovanju - navodi AOAV.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za razoružanje tvrdi da zapaljivo oružje može izazvati ogromna razaranja i štetu po životnu sredinu.

Prema međunarodnom pravu, termit nije zabranjen u oružanim sukobima, ali je njegova upotreba na civilnim ciljevima zabranjena zbog "užasnih efekata koje može imati na ljudsko telo".

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) ukazala je na "zastrašujuće" posledice upotrebe "termita".

- Mogu da nanesu opekotine četvrtog ili petog stepena i izazazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju. Lečenje može trajati mesecima a ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci - upozorio je HRV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading