LUKAVA TAKTIKA UKRAJINACA: Pod zaštitom dimne zavese uspeli da ukradu Rusima MOĆNO oružje! (VIDEO)

Autor:

Svet

06.09.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krađa neće sprečiti da Pokrovsk ili okolni gradovi budu uništeni ili padnu u šake ruske vojske, ali je snažan vetar u leđa Ukrajincima

LUKAVA TAKTIKA UKRAJINACA: Pod zaštitom dimne zavese uspeli da ukradu Rusima MOĆNO oružje! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@bayraktar_1love

Na istočnom rubu grada Selidove na istoku Ukrajine, južno od Pokrovska, nalazi se jedan podvožnjak.

Upravo tu se formira žarište brutalne bitke za grad, piše David Axe za Forbes.

U sredu su dva ruska vozila kraj podvožnjaka iskrcala svoje trupe, da bi ih odmah nakon toga pogodio ukrajinski tenk T-64 sa samo nekoliko metara udaljenosti.

Dan kasnije posada sličnog ukrajinskog tenka - možda čak i tog istog - izvela je odvažan poduhvat na tom podvožnjaku.

Tenkisti su otkrili napušteni ruski tenk T-72 - i ukrali ga.

Nije prvi put

Ukrajinci su u mnogo navrata uspeli da ukradu netaknute, ali napuštene ruske tenkove T-72. Ističe se neverovatna trodnevna operacija iz aprila, kada su trupe iz 12. azovske brigade zamenile baterije u nepokretnom T-72, a potom ga prevezle preko ničije zemlje na sigurno iza ukrajinskih položaja.

U ovonedeljnoj krađi posebno je to što se odvila pod zaštitom oklopnih vozila. Grad Selidove je trenutno veoma opasno mesto - ruska vojska ubrzano mu se približava u želji da opkoli Pokrovsk.

Ukrajinski tenkisti zato su odvukli T-72 koristeći svoj tenk T-64 kao traktor.

Dron iz brigade Kara-Dag ukrajinske Nacionalne garde posmatrao je iz vazduha kako se juče ruski T-72 približio podvožnjaku i prikrio, okružen olupinama preostalim od okršaja koji se tu dogodio dan ranije.

 

 

Kamuflirani ruski tenk nadograđenog oklopa ispalio je prema severu najmanje jednu rundu od 125 milimetara. Potom je neobjašnjivo tročlana posada tenka pobegla iz vozila. Najmanje jedan ukrajinski FPV dron sledio ih je dok su bežali.

Nejasno je zašto su Rusi napustili svoj neoštećeni tenk. Moguće je da je došlo do nekakvog mehaničkog kvara - možda problema s motorom.

U svakom slučaju, tenk se pretvorio u sočnu nagradu za bilo kog dovoljno hrabrog da ode po njega.

Ukrajinci skriveni dimom ukrali tenk

Uslovi na ratištu nalagali su zaštitu oklopa. U situaciji iz aprila, opisanoj ranije u članku, gusto zakopane mine ničiju zemlju su činile neverovatno opasnom za oklopna vozila obe strane: bilo je sigurnije - iako ne i potpuno sigurno - poslati vojnike da pešice odu po napušteni T-72, naravno pod okriljem noći.

Ali mine su navodno manja pretnja oko grada Selidove. Brigada Kara-Dag tenkovima je prolazila gradom bez većih problema, čak i usred bela dana.

Možda su tako kompenzovali veliku nestašicu pešadije koja poslednjih meseci muči čitavu ukrajinsku vojsku.

Posada tenka primetila je prazni ruski T-72 i krenula u akciju. Dron je nastavio da posmatra iz vazduha dok su Ukrajinci, skriveni dimom, pričvrstili na tenk sajlu za vuču.

Videoisečci brigade završavaju snimkom u kojoj T-64 vuče T-72 prema zapadu - odnosno prema ukrajinskoj liniji.

Gubitak jednog tenka neće na propast osuditi višemesečnu rusku ofanzivu od Avdijevke do Pokrovska.

Jednako tako, krađa jednog tenka neće sprečiti da Pokrovsk ili okolni gradovi budu uništeni ili padnu u šake ruske vojske, koja je četiri puta veća od lokalnog ukrajinskog odreda.

Ipak, krađa tenka sigurno je pobeda za Ukrajinu, najvažnija možda jer jača moral. Ona je pokazala hrabrost i kreativnost - tačno ono što će Ukrajincima trebati da dobiju bitku za Pokrovsk, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading