ŠTA SE DEŠAVA? Ruske snage napuštaju Kalinjingradsku oblast! Oglasio se litvanski ministar odbrane

Autor:

Svet

13.08.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kasciunas je to rekao tokom sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu

ŠTA SE DEŠAVA? Ruske snage napuštaju Kalinjingradsku oblast! Oglasio se litvanski ministar odbrane

Foto: youtube.com/printscreen

Litvanski ministar odbrane Laurinas Kasciunas je danas rekao da Rusija premešta vojnike iz Kalinjingradske oblasti, svoje baltičke eksklave, u južnu regiju Kursk koja je postala meta neviđenog prekograničnog napada Ukrajine.

Kasciunas je to kazao tokom sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, a video je objavljen na korisničkom nalogu ukrajinskog lidera na društvenoj platformi Telegram.

Hiljade ukrajinskih vojnika su prošle nedelje iznenada ušle na rusku teritoriju, u regiju Kursk.

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofanzive da poboljša položaj Kijeva u pregovorima o miru i uspori napredak ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji. 

Ukrajinci sada drže deo ruske teritorije, a Moskva je zbog toga morala da evakuiše 200 hiljada ljudi, paralelno šaljući rezerve. 

Ruske snage danas su uzvratile raketama, dronovima i vazdušnim napadima, a jedan od komandanata tvrdi da se time zaustavio prodor Ukrajinaca na rusku teritoriju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ukrajina kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji, tvrdi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Sirski je o tome danas obavestio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je Unian.

- U protekla 24 sata Oružane snage Ukrajine su napredovale u različitim pravcima od jednog do tri kilometra - naveo je Sirski.

Volodimir Zelenski je izjavio, nakon što je dobio izveštaj od Sirskog, da se napredovanje ukrajinskih snaga u regionu Kurska nastavlja uprkos složenim, intenzivnim borbama.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske trupe izgubile u jednom danu na Kurskom pravcu do 420 vojnika, a od početka napada 6. avgusta 2.030 vojnika.

Foto: Profimedia

Sirski i Zelenski

Od početka napada uništeno je 35 ukrajinskih tenkova, 31 oklopni transporter, 18 borbenih vozila pešadije, 179 drugih borbenih oklopnih vozila, 78 vozila, četiri protivvazdušna raketna sistema, dva lansera višecevnih raketnih sistema i 14 topova, navodi Ministarstvo, prenela je agencija Interfaks.

Komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik načelnika glavnog vojno-političkog resora Ministarstva odbrane, Apti Alaudinov izjavio je ranije danas da je većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast uništena, a da su sve oblasti u kojima se kreću Oružane snage Ukrajine pod kontrolom ruske vojske.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading