UKRAJINSKA VOJSKA PRODIRE KROZ RUSIJU! "Na hiljade Ukrajinaca upalo u Kursk!" Otkriven njihov glavni CILJ! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.08.2024

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kažu, Rusi nisu u stanju da brane svoju granicu

UKRAJINSKA VOJSKA PRODIRE KROZ RUSIJU! "Na hiljade Ukrajinaca upalo u Kursk!" Otkriven njihov glavni CILJ! (VIDEO)

Foto: X/𝔗𝔥𝔢 𝔇𝔢𝔞𝔡 𝔇𝔦𝔰𝔱𝔯𝔦𝔠𝔱 /Printscreen

Hiljade ukrajinskih vojnika učestvuje u upadu koji ima za cilj da destabilizuje Rusiju pokazujući slabosti zemlje, rekao je visoki zvaničnik iz Ukrajine kako je napad ušao u svoj šesti dan.

- Mi smo u ofanzivi. Cilj je da se razvuku pozicije neprijatelja, da se nanesu maksimalni gubici i da se destabilizuje situacija u Rusiji jer nisu u stanju da zaštite sopstvenu granicu - rekao je bezbednosni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman, prenosi "Gardijan".

Ruska vojska je saopštila da je oko 1.000 ukrajinskih vojnika raspoređeno

u prekograničnom upadu koji je počeo u utorak i koji je izgleda uhvatio Kremlj nespremnog, omogućavajući ukrajinskim snagama da prodru na ruske odbrambene linije. Upitan da li je cifra od 1.000 vojnika tačna, zvaničnik je rekao: "To je mnogo više... Hiljade (njih)".

Posle višednevne zvanične tišine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u subotu prvi put priznao ofanzivu, rekavši da Kijev "gura rat na teritoriju agresora".

 

 

"Najveća ofanziva Kijeva do sada u ratu"

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i vodila je nemilosrdnu ofanzivu, okupirajući delove istočne i južne Ukrajine i podvrgavajući ukrajinske gradove svakodnevnim raketnim i bespilotnim napadima, navodi "Gardijan".

Nakon što su ponovo zauzele velike oblasti 2022, ukrajinske snage su izgubile inicijativu i sve više se muče sa zalihama ljudstva i oružja.

Ali, njihove jedinice su u utorak jurišale preko ruske granice u, do sada, najvećoj i najuspešnijoj ofanzivi Kijeva u ratu. 

Ukrajinske trupe su napredovale nekoliko kilometara u Kurskoj oblasti, primoravajući rusku vojsku da požuri sa rezervama i dodatnom opremom - iako nijedna strana nije dala precizne detalje o angažovanim snagama.

Rusija je evakuisala desetine hiljada civila iz tog područja, a Ukrajina je takođe evakuisala hiljade ljudi iz Sumske oblasti preko granice.

- Operacija je uveliko podigla naš moral, moral ukrajinske vojske, države i društva. Ona je pokazala da možemo da idemo u ofanzivu, da idemo napred. Deluje da Rusi imaju problema sa koordinacijom, spremnošću za akciju - rekao je jedan ukrajinski zvaničnik, govoreći nakon nedelja ruskog napredovanja na istoku Ukrajine.

"Situacija u suštini nepromenjena, nema planova o aneksiji zauzetih ruskih oblasti"

Ali, on je objasnio da je do sada bilo malo uticaja na borbe na istoku.

- Situacija je u suštini nepromenjena. Njihov pritisak na istoku se nastavlja, oni ne povlače trupe iz tog područja - rekao je on, dodajući samo da je "intenzitet ruskih napada malo opao".

Zvaničnik je rekao da će ukrajinske trupe poštovati međunarodno humanitarno pravo dok su na ruskoj teritoriji i da ne planiraju da anektiraju oblasti koje drže.

- Nema govora o aneksiji... Mi delujemo u strogom skladu sa međunarodnim pravom - rekao je on, upoređujući ovo sa navodnim kršenjima od strane ruskih trupa na okupiranoj teritoriji.

 

 

Nuklearna bezbednost

Na pitanje da li je zauzimanje nuklearne elektrane Kursk blizu granice bio cilj, zvaničnik je rekao:

- Videćemo kako će se operacija Kursk razvijati. Mi apsolutno nećemo praviti probleme nuklearnoj bezbednosti. Ovo možemo da garantujemo.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je obe strane "da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla nuklearna nesreća sa potencijalom za ozbiljne radiološke posledice".

Da li su zapadni partneri držani u mraku?

Bela kuća je u sredu saopštila da kontaktira Ukrajinu kako bi saznala više o "ciljevima" upada.

U maju je američki predsednik Džo Bajden dozvolio Kijevu da koristi oružje koje je isporučilo SAD protiv ciljeva koji se nalaze preko granice Rusije kako bi odbio pritisak Moskve na oblast Harkova.

Ali, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se "ništa nije promenilo" za američku politiku koja obeshrabruje šire udare ili napade unutar Rusije, navodi "Gardijan".

Na pitanje da li su zapadni partneri držani u mraku o ofanzivi Ukrajine, ukrajinski zvaničnik je rekao da je to "netačno".

- Sudeći po tome koliko se aktivno koristi zapadno oružje, naši zapadni partneri su indirektno igrali ulogu u planiranju - dodao je on.

Zvaničnik je rekao da očekuje da će Rusija "na kraju" uspeti da zaustavi ukrajinske snage u Kursku i da uzvrati raketnim napadom velikih razmera koji će se fokusirati na "centre za donošenje odluka" u Ukrajini. 

Već je bilo intenzivnijeg bombardovanja Sumske oblasti odmah preko granice od Kurska. U međuvremenu, tokom noći u raketnom napadu u blizini Kijeva poginuli su muškarac i njegov četvorogodišnji sin, saopštile su službe za vanredne situacije.

"Rusi upotrebili severnokorejski projektil u napadu na Kijev"

Eksplozije su odjeknule u subotu uveče u centru i istočno od Kijeva nakon što su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da su dve ruske rakete usmerene ka gradu.

Ukrajinske snage uništile su 53 od 57 dronova koje je Rusija lansirala tokom svojih noćnih vazdušnih napada, saopštile su u nedelju ukrajinske vazduhoplovne snage.

Bespilotne letelice su uništene u raznim delovima Ukrajine tokom napada, za koji su vazduhoplovne snage saopštile da su uključivale i četiri projektila severnokorejske proizvodnje.

Ruske snage su verovatno koristile severnokorejsku raketu u vazdušnom napadu tokom noći na Kijev u kojem su poginuli otac i njegovo četvorogodišnje dete, izjavio je Zelenski u nedelju.

- Prema preliminarnim informacijama, Rusi su upotrebili severnokorejski projektil u ovom napadu – još jednom namerno terorističkom napadu na Ukrajinu. Pirotehničari i dalje rade na utvrđivanju tačnih podataka u vezi sa ovom raketom - napisao je Zelenski na mreži "X".

Zaharova: Sledi oštar odgovor i to veoma brzo

U međuvremenu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo "ukrajinske terorističke napade" u ruskim regionima i pozvalo na međunarodni odgovor.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će se Rusija osvetiti za varvarske napade na pogranične regione.

- Snažno osuđujemo ove varvarske divljačke napade. Ne sumnjamo da će organizatori i počinioci ovih zločina, kao i njihovi strani sponzori, snositi odgovornost. Režim u Kijevu zna da su napadi na ruske regione besmisleni sa strateške tačke gledišta - istakla je ona.

Zaharova je upozorila da će uslediti oštar odgovor ruske vojske i to veoma brzo.

Prema njenim rečima, cilj raketnih napada i napada dronovima koje je Ukrajina pokrenula na ruske regione u proteklih nekoliko dana jeste uništavanje civilne infrastrukture i ubijanje civila, a "očigledno su terorističke prirode".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ponovo je pozvalo međunarodne organizacije da osude terorističke napade ukrajinskih militanata, iako je Zaharova rekla da je uverena da će njihovo "sramotno ćutanje" biti njihov jedini odgovor, piše Blic.rs.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading