KIR STARMER DONEO HITNU ODLUKU! Britanija GORI, ulice više nisu bezbedne, sukobi ne prestaju! (VIDEO)

Autor:

Svet

12.08.2024

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da su veći broj policajaca i brza rekcija pravosuđa odvratili izgrednike

KIR STARMER DONEO HITNU ODLUKU! Britanija GORI, ulice više nisu bezbedne, sukobi ne prestaju! (VIDEO)

Foto: Daily Mail/Printscreen

Britanski premijer Kir Starmer promenio je svoje planove za odmor nakon što su zemlju zahvatili nemiri posle napada u Sautportu.

Portparol Starmera, koji je preuzeo dužnost pre nekoliko nedelja, potvrdio je danas da je premijer odlučio da ne pravi pauzu, preneo je Politiko.

Republika

Foto: Tanjug/Claudia Greco/Pool via AP

Kir Starmer

Umesto toga, Starmer će ove nedelje "raditi između Dauning strita i Čekersa", rekao je portparol.

Čekers je seoska kuća koja je na raspolaganju premijeru Velike Britanije u blizini sela Elsboro, 64 kilometara severozapadno od Londona.

- Premijer nije jedini. Mnogi su tokom vikenda zbog nereda odlučili da ne odsustvuju kako bismo bili sigurni da možemo da reagujemo - dodao je portparol.

Plan o odmoru nakon iscrpljujuće predizborne kampanje doneo bi sobom rizik od gneva javnosti nakon višednevnih nereda u gradovima u Engleskoj i Severnoj Irskoj, naveo je portal, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Sukobi u Britaniji

Podsetimo, britanske vlasti su potvrdile da su mobilisale dodatnih 1.000 policajaca u slučaju izbijanja novih rasističkih nereda, a vlada je saopštila da razmatra strožiju regulativu za objave na društvenim mrežama nakon višednevnih nemira izazvanih dezinformacijama na društvenim platformama.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da su veći broj policajaca i brza rekcija pravosuđa odvratili izgrednike koje je nazvao "ekstremno desničarskim huliganima" i potvrdio je da vlasti nastavljaju da budu u visokom stanju pripravnosti zbog mogućih daljih problema, prenosi Rojters.

Rasistički napadi i nemiri većinom su usmereni protiv muslimana i izbeglica, izgrednici su napadali hotele u kojima borave tražioci azila i lomili su na njima vrata, a džamije su gađane kamenjem jer se po internetu širila lažna informacija da je napadač koji 29. jula u Sautportu na severozapadu Engleske usmrtio tri devojčice musliman koji je tražio azil.

Prema rečima britanskog premijera oni koji su učestvovali u neredima mogli bi brzo da se nađu pred sudom iako je već izrečen "značajan broj kazni".

- To je veoma važan deo poruke svima koji razmišljaju o uključivanju u dalji haos - poručio je premijer Starmer, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading