NEMAČKA DALA ODREŠENE RUKE UKRAJINI - SAMO ROKAJTE! Bundesver obradovao Kijev: Nema prepreka, birajte svoje opcije

Autor:

Svet

12.08.2024

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku su intenzivni ukrajinski napadi na Kursku i Belgorodsku oblast

NEMAČKA DALA ODREŠENE RUKE UKRAJINI - SAMO ROKAJTE! Bundesver obradovao Kijev: Nema prepreka, birajte svoje opcije

Foto: Tanjug/AP

Oružje koje je Nemačka dala ukrajinskoj strani, od trenutka njegovog transfera, postaje vlasništvo Ukrajine i ona može da ga koristi onako kako smatra da je potrebno i ispravno, izjavio je danas na konferenciji za novinare portparol Ministarstva odbrane Nemačke Arno Kolac, prenosi Tanjug.

Za Ministarstvo odbrane se ne postavlja pitanje zakonitosti delovanja na teritoriji Kurske oblasti - međunarodno pravo predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriji zemlje agresora radi zaštite sopstvene države, istakao je Kolac, preneo je Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ne postoje bilo kakvi posebni uslovi za upotrebu naoružanja koje obezbeđuje Bundesver.

"Nakon što je oružje iz Nemačke predato Ukrajini, ono pripada Ukrajini, to je ukrajinsko oružje... Nema prepreka, tako da je Ukrajina slobodna da bira opcije", rekao je Kolac i dodao da je Ukrajina dužna da deluje u skladu sa međunarodnim pravom.

Zamenik portparola savezne vlade Volfgang Buhner je sa svoje strane rekao da se Berlin intenzivno konsultuje sa svojim najbližim saveznicima i sa vladom u Kijevu u vezi sa "specifičnim sistemima naoružanja" koje koristi Ukrajina.

Buhner nije izneo ocenu operacije u Kurskoj oblasti, napominjući da se vojna situacija stalno menja i da sa mesta događaja stižu "protivrečne i ponekad namerno falsifikovane vesti".

Reč je o strogo poverljivoj operaciji, "pripremljenoj bez povratnih informacija", dodao je on, napominjući da sve ukazuje na ograničenu operaciju, pa je prerano da se iznosi sud.

Kako je ranije saopšteno, šef komiteta za odbranu Bundestaga Markus Faber rekao je da je nemačka vojna pomoć Ukrajini najbolja investicija u bezbednost Evrope, jer svakodnevno smanjuje potencijal ruske pretnje.

On je dodao da ne vidi nikakav problem u upotrebi nemačkih, na primer, oklopnih vozila na teritoriji Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading