HITNO JE! Zaharova se obratila naciji, nije čekala ni trena! Zaporožje u PLAMENU - pljušte optužbe između Kijeva i Moskve! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.08.2024

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini je primećena vatra, ali i dim koji se vije u nebo

HITNO JE! Zaharova se obratila naciji, nije čekala ni trena! Zaporožje u PLAMENU - pljušte optužbe između Kijeva i Moskve! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Russian Foreign Ministry Press Service via AP, X/Printscreen

Marija Zaharova

Kijev je, pod vođstvom Zapada, potkopao globalnu energetsku bezbednost i sada se upustio u nuklearni teror na kontinentu, istakla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u objavi na Telegramu, komentarišući požar u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) nakon udara Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Energodar.

- Teroristi u Kijevu, pod vođstvom kolektivnog Zapada, uništili su svoju zemlju, ubili narod Ukrajine, potkopali globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, a sada su započeli nuklearni teror na kontinentu - kazala je Zaharova, prenosi TAS.

Podsećanja radi, u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini je primećena vatra, ali i dim koji se vije u nebo. Snimak je objavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Iz Nikopolja smo zabeležili da su ruski okupatori zapalili vatru na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna - rekao je Zelenski.

 

 

Zelenski: Rusi izazvali požar kod NE Zaporožje, Balicki: Ukrajinci granatirali NE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage izazvale požar na prostoru okupirane nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini i da je požar vidljiv sa teritorije pod kontrolom Kijeva.

Zelenski je na Telegramu saopštio da su nivoi radijacije normalni.

Jevhen Jevtušenko, šef vojne administracije u obližnjem Nikopolju, rekao je da su ruske snage zapalile "veliki broj automobilskih guma u rashladnim tornjevima".

- Možda je ovo provokacija ili pokušaj da se izazove panika u naseljima na desnoj obali bivšeg rezervoara - rekao je on, prenosi Kijev independent.

Prema rečima Jevtušenka, nivo radijacije u elektrani je normalan. Ruska strana saopštila je da je do požara došlo na postrojenju sistema za hlađenje NE Zaporožje, nakon što su, kako se navodi, ukrajinske snage granatirale Energodar, gde se nalazi nuklearka.

- Usled toga što su Oružane snage Ukrajine granatirale Energodara, došlo je do požara na objektu rashladnih sistema NE Zaporožje. Na mestu požara rade zaposleni Ministarstva za vanredne situacije, a požari se gase - napisao je prorurski guverner Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Balicki je naglasio da nema pretnje od eksplozije pare ili drugih posledica - svih šest blokova Zaporoške NE nalazi se u režimu hladnog gašenja, a pozadinsko zračenje oko stanice i u samom gradu je normalno.

Guverner je dodao da on, zajedno sa rukovodstvom stanice, drži situaciju pod kontrolom i da nema pretnje, preneo je Interfaks, preneo je Tanjug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading