GORI NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE! Hitno se oglasio Zelenski! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.08.2024

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika vatra zahvatila je objekat, a dim se može videti iz velike daljine

GORI NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE! Hitno se oglasio Zelenski! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@ZelenskyyUa

U nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini primećena je vatra, ali i dim koji se vije u nebo.

Prema nezvaničnim informacijama dobijenim od izvora sa suprotne obale, Rusi su zapalili veliki broj automobilskih guma u ​​rashladnim tornjevima, prenosi Telegram nalog na ukrajinskom jeziku.

 

 

- Možda je ovo provokacija, ili pokušaj da se napravi panika u naseljima na desnoj obali nekadašnjeg reaktora. Trenutno ZNPP radi maksimalno normalno u uslovima okupacije. Molim vas, bez panike - stoji u objavi.

Ruske vlasti, s druge strane kažu da je jedinica za hlađenje nuklearne elektrane Zaporožje oštećena.

- Iz Nikopolja smo zabeležili da su ruski okupatori zapalili vatru na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutno je nivo radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna - napisao je Zelenski na platformi X.

Kako je dalje naveo, "Rusija koristi Zaporošku nuklearnu elektranu da zastraši celu Evropu".

 

 

- Od prvog dana zauzimanja, Rusija koristi Zaporošku NE samo da ucenjuje Ukrajinu, celu Evropu i svet. Čekamo da reaguje svet, čekamo da reaguje IAEA. Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporožskom NE može da garantuje povratak u normalu i potpunu bezbednost - dodao je.

Podsetimo, ruska vojska se priprema da brani nuklearnu elektranu u Kurčatovu od napada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Rosatom je najavio privremeno smanjenje broja radnika na izgradnji Kurske NE-2. Državna korporacija je odluku objasnila uvođenjem vanrednog režima na saveznom nivou u Kurskoj oblasti.

- Preostali stručnjaci na gradilištu rade po planu. Svi sistemi koji obezbeđuju izgradnju blokova funkcionišu normalno - dodao je Rosatom.

 

 

Kurska nuklearna elektrana, jedna od tri najveće nuklearne elektrane u Rusiji, snabdeva energijom 19 regiona Centralnog federalnog okruga.

Nalazi se na oko 85 kilometara od grada Sudže na čijem području se ruska vojska trenutno bori sa jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.

Gradonačelnik, Igor Korpunkov, rekao je u petak da se borbe već vode na nekoliko desetina kilometara od Kurčatova.

Vojska je inače pomerila samohodne sisteme Pancir za protivvazdušnu odbranu bliže nuklearnoj elektrani. Vojni bloger "Ribar" navodi da su raspoređene i jedinice Snaga za specijalne operacije i FSB-a da obezbede bezbednost strateškog objekta.

Specijalni dopisnik VGTRK, Aleksandar Sladkov, tvrdi da Oružane snage Ukrajine lansiraju rakete ka nuklearnoj elektrani, ali da za sada ne mogu da se približe objektu jer su "dovedene dobre rezerve" među kojima su specijalci i vagnerovci.

Vojni blogeri navode na Telegramu da se ukrajinske snage nalaze u oblasti sela Kromski Biki koje je udaljeno svega oko 30 kilometara od nuklearne elektrane. Auto-put Kursk-Lgov-Rilsk prolazi 15 kilometara od sela i kontrola nad tom saobraćajnicom mogla bi da omogući Oružanim snagama Ukrajine da se brzo kreću na istok ka Kurčatovu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading