U TOKU JE OPŠTA EVAKUACIJA KURSKE OBLASTI: Putin doneo HITNU odluku! Kijev poručuje: "Rat je rat, sa svojim pravilima"

Autor:

Svet

08.08.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo svi regioni Rusije pomažu Kurskoj oblasti u evakuaciji stanovništva

U TOKU JE OPŠTA EVAKUACIJA KURSKE OBLASTI: Putin doneo HITNU odluku! Kijev poručuje: "Rat je rat, sa svojim pravilima"

Foto: Liveuamap, Shutterstock

Gotovo svi regioni Rusije pružaju pomoć Kurskoj oblasti u evakuaciji stanovništva iz pograničnih oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera te oblasti Aleksej Smirnov.

- Pre svega, pošto smo procenili situaciju, počeli smo da evakuišemo ljude. Odazvali su se skoro svi šefovi regiona Ruske Federacije i obezbedili mesta za evakuaciju - rekao je Smirnov ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u video obraćanju, prenosi Ria novosti.

 

 

Evakuisani će biti transportovani autobusima i železnicom, nastavio je Smirnov. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je u sredu da su 6. avgusta u 5.30 jedinice ukrajinske oružane snage napale Kursku oblast, pokušavajući da zauzmu tu teritoriju, što je, prema njegovim rečima, zaustavljeno.

Načelnik Generalštaba je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena "porazom neprijatelja".

Rusko Ministarstvo odbrane danas je izvestilo da su ukrajinske snage, koje su pokušale da napreduju u regionu Kursk, za dva dana izgubile 660 vojnika i 82 oklopna vozila, uključujući osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih pešadijskih vozila i 55 oklopnih vozila.

Kako je juče objavljeno, u napadima ukrajinskih snaga na Kursku oblast povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece.

Hospitalizovano je 19 ljudi, uključujući četvoro dece, a stanje četvoro povređenih procenjuje se kao teško, navedeno je u saopštenju koje je preneo Interfaks.

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin

U Kurskoj oblasti je nakon napada uvedena vanredna situacija.

"Građanima Kurske oblasti biće isplaćena novčana pomoć"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

- Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima - rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Foto: AP /Mikhail Metzel

Vladimir Putin

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

On je rekao da su vlasti odlučile da evakuišu građane Kurske oblasti, jer ukrajinske oružane snage i dalje napadaju civilno stanovništvo u regionu i vozila hitne pomoći.

- Stiglo je još osam vozova u koje možemo da smestimo ljude, da im damo humanitarnu pomoć i odmah ih pošaljemo železnicom. Odazvali su se skoro svi čelnici ruskih regiona, koji su obezbedili mesta - rekao je Smirnov.

Ujutro 6. avgusta ukrajinske jedinice pokušale su da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti.

Prema navodima Istražnog komiteta, tokom pokušaja ukrajinskih napada povređeno je nekoliko desetina ruskih civila, kao i vojno osoblje.

"Uzrok upada u Kursk nedvosmislena ruska agresija"

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je danas da je ''osnovni uzrok svake eskalacije", uključujući i upad ukrajinskih snaga u Kursk, ''nedvosmislena agresija" Rusije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Volodimir Zelenski

- Rat je rat, sa svojim pravilima, gde agresor neminovno žanje odgovarajuće ishode - rekao je Podoljak.

Ovo je prvi put da je neki ukrajinski zvaničnik javno govorio o upadu ukrajinskih trupa u rusku Kursku oblast, prenosi Gardijan.

Ukrajinske snage su danas potvrdile da su trupe u jučerašnjim operacijama napredovale do 10 kilometara unutar Kurske oblasti, javlja Interfaks Ukrajina, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading