SVI ČEKAJI PUTINOVU ODLUKU! Ukrajinske snage stigle do grada koji je samo 7 SATI udaljen od Moskve! Vanredna situacija na federalnom nivou! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.08.2024

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrti dan traju borbe u ruskoj regiji Kursk. Rusija je optužila ukrajinske trupe da su u utorak prešle granicu, ušle u regiju Kursk i pokrenule masivan napad

SVI ČEKAJI PUTINOVU ODLUKU! Ukrajinske snage stigle do grada koji je samo 7 SATI udaljen od Moskve! Vanredna situacija na federalnom nivou! (VIDEO)

Foto: Tanjug/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Sinoć je proglašeno vanredno stanje u regiji Kursk, zabeleženi su snimci Rusa koji se evakuišu iz ovog područja, a ključno pitanje i dalje je bez odgovora - kako će Putin odgovoriti na ovaj napad?

Prema navodima analitičara iz Rusije, ovo je veliki udarac za Moskvu, zbog čega su oči sveta uprte u Kremlj.

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Tanjug/AP

Putin i Zelenski

Vanredna situacija na federalnom nivou u Kursku

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je danas vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada koji su počeli 6. avgusta, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da je danas održana vanredna sednica Vladine komisije za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija na kojoj se razmatrala situacija u Kurskoj oblasti usled napada Oružanih snaga Ukrajine.

Federalni režim za vanredne situacije je najviši koji postoji, prenela je agencija RIA Novosti. Postoje i vanredne situacije na lokalnom, opštinskom, međuopštinskom, regionalnom i međuregionalnom nivou.

"Ovo je dramatično, svi čekaju odluku Putina"

Dugogodišnji dopisnik BBC-a iz Moskve, koji je danas urednik BBC Moskva, Stiv Rozenberg, napisao je članak u kom komentariše ukrajinski prodor na teritoriji Rusije.

- Rusija je svoju agresiju na Ukrajinu planirala kao kratku vojnu operaciju. Tokom poslednjih 29 meseci često smo čuli visoke ruske zvaničnike kako tvrde da se operacija odvija "prema planu". Predsednik Rusije Vladimir Putin poslednji put je to rekao u maju, uprkos svemu što se dogodilo u prethodne dve godine: velikim ruskim gubicima na bojnom polju, uništenju više ruskih ratnih brodova u Crnom moru, napadima dronovima duboko u Rusiji (čak i na sam Kremlj), granatiranje ruskih gradova i sela blizu ukrajinske granice, pobune Vagnerovih plaćenika koji su marširali na Moskvu. Sad se na listi nalazi i napad na regiju Kursk - napisao je Rozenberg.

Kako on ističe, nije još sasvim jasno šta se sada dešava u Kursku, ali je jasno da ruska operacija ne ide po planu.

Prema Rozenbergu, Moskva će iskoristiti ovu situaciju da svojim građanima potvrdi da je Rusija "opkoljena tvrđava" koju pokušavaju da napadnu sa svih strana.

Spomenuo je i objave bivšeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva na društvenim mrežama, među kojima je i ona koja se tiče napada na Ukrajinu.

- Možemo i treba da uzmemo još teritorije Ukrajine koja još postoji. Trebalo bi da idemo u Odesu, u Harkov, u Dnjepar, Mikolajev. Do Kijeva i dalje - napisao je nedavno Medvedev.

Međutim, Rozenberg navodi da njegovo mišljenje nije relevantno, već da se čeka odluka čoveka koji sada sedi u Kremlju.

- Ali Dmitrij Medvedev ne odlučuje o tome. Vladimir Putin da. Moramo pričekati da vidimo kako će on odgovoriti na nekoliko dramatičnih dana u južnoj Rusiji - napisao je Rozenberg za BBC.

Ukrajinci stigli do ruskog grada udaljenog samo 7 sati vožnje od Moskve

Prema izveštajima koje prenosi Index, ukrajinske snage došle do grada Korenevo u Kursku. Do srede uveče, Rusija je izgubila punu kontrolu nad područjem od nekoliko kilometara od ukrajinskih snaga, izvestio je ruski list "Agentstvo".

Ruski Telegram kanal Two Majors izvestio je da su ukrajinske snage stigle do grada Korenev, koji se nalazi na otprilike 7 do 8 sati vožnje do glavnog grada Rusije Moskve, ali su ih ruske trupe potisle nazad.

Rusija evakuisala delove Lipecka nakon masovnog napada dronovima

Pored samog Kurska, Rusija je danas evakuisala ljude iz delova svoje zapadne regije Lipeck, nakon što je "masovni napad" ukrajinskih dronova izazvao eksplozije, prekid snabdevanja strujom i ranio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov.

Četiri sela evakuisana su nakon što je proglašeno vanredno stanje u okrugu Lipeck, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, a neka od njih nalaze se u blizini baze vazdušnih snaga. Požar je izbio u vazdušnoj bazi izvan grada Lipecka, prenela je novinska agencija Interfax,citirajući lokalne zvaničnike za hitne slučajeve.

Stručnjaci smatraju da je napad na Kursk deo jasnog plana protiv Rusije.

Vladimir Putin obećao je novčanu pomoć onima koji su evakuisani iz ove regije, a svet je šokirala rekacija Putina kada mu je saopšteno da su snage Ukrajine upale na teritoriju Rusije.

Zelenski: Doneli su nam rat, moraju da osete posledice

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, tri dana nakon ukrajinskog napada na rusku oblast Kursk, da Moskva mora da "oseti" posledice svog napada na Ukrajinu, misleći na napad u februaru 2022. godine.

- Rusija je donela rat u našu zemlju i treba da oseti šta je uradila. Ukrajinci znaju kako da ostvare svoje ciljeve - rekao je Zelenski juče u svom obraćanju, ne pominjući direktno ukrajinski napad na Kursk, BBC.

(Republika/Tanjug/Jutarnji.hr/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading