NOVA TAKTIKA UKRAJINACA U KURSKOJ OBLASTI: Ovako nešto nikada nije viđeno na BOJNOM polju! Ruska vojska zatečena! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.08.2024

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski vojni dopisnici javljaju da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad strateškim gasovodom za prirodni gas u regionu Kursk

NOVA TAKTIKA UKRAJINACA U KURSKOJ OBLASTI: Ovako nešto nikada nije viđeno na BOJNOM polju! Ruska vojska zatečena! (VIDEO)

Foto: X/MilitaryNewsUA/Printscreen

Ukrajinska vojska, koja je izvršila prodor u pogranične oblasti Kurske oblasti Ruske Federacije, koristila je novu taktiku tokom ovog manevra.

Njegova suština, prema vojnim stručnjacima, leži u velikoj koncentraciji sredstava za elektronsko ratovanje u prvim linijama fronta.

Za početak, ukrajinski borci uz pomoć sistema PVO, koji su takođe napredovali u prvu liniju napadačkih jedinica, čiste nebo od ruskih dronova. Nakon toga u akciju stupaju ekipe za elektronsko ratovanje i rojevi dronova koje pokrivaju.

Kamikaza bespilotne letelice napadaju ruske rovove, pogađajući osoblje, nakon čega se male grupe pešadije Oružanih snaga Ukrajine konsoliduju na zauzetim pozicijama. Kako napredujete dalje, ova taktika se ponavlja.

U prvoj fazi neprijateljstava u Kurskoj oblasti Ukrajinci su uspeli da prodru duboko u rusku teritoriju i zauzmu nekoliko naselja. Međutim, već tada su vojni stručnjaci sugerisali da ukrajinski vojnici neće moći dugo da drže ove pozicije.

Zbog toga ukrajinska vojna komanda sada pokušava da prebaci rezervne formacije u Kursku oblast, ali ruska artiljerija i avijacija vrše konstantno gađanje svih puteva kojima stižu.

U region su raspoređene dodatne ruske vojne jedinice koje imaju za cilj da očiste ruske gradove i sela od ukrajinskih boraca. Prema izveštajima sa terena, ruska vojska trenutno pokušava da odseče Ukrajince koji su se probili sa granice, lišavajući ih zaliha i mogućnosti da evakuišu ranjene.

Zapadni vojni eksperti, u međuvremenu, napominju da će prodor Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti dovesti do toga da će Oružane snage Rusije početi da stvaraju takozvanu sanitarnu zonu u susednoj Sumskoj oblasti Ukrajine, što se već dogodilo u pravcu Harkova.

Putin poslao čečenske specijalne jedinice

- Ja sam u Kurskoj oblasti zajedno sa specijalnim snagama AHMAT-a, radićemo svoj posao za dobro naše ruske države. Nekoliko naselja je zauzeo neprijatelj. Sve ove snage će biti uništene, rat će se završiti ove godine pobedom Rusije! -  rekao je optimistični šef Čečena koji su se pridružili misiji neutralisanja svih ukrajinskih vojnika koji su izvršili invaziju na Kursku oblast.

Jedna od ključnih jedinica koja učestvuje u operacijama u Kurskoj oblasti je grupa Aida iz sastava specijalnih snaga Ahmat Oružanih snaga Rusije. Treba napomenuti da ovu jedinicu ne treba mešati sa istoimenom jedinicom Ruske garde. Ranije je objavljeno da su značajan deo boraca grupe Aida veterani Vagner privatne vojske sa bogatim borbenim iskustvom.

- Sudža je puna ukrajinskih vojnika i za sada je izgubljena i vitalno je logističko čvorište. Ukrajinci pokušavaju da iskoriste ovu prednost. Od Sudže vodi i put na sever, do Lgova, kojim takođe pokušava da napreduje ukrajinska vojska. U rejonu Koreneva Ukrajinci su se privremeno povukli. Nisu uspeli, ali će verovatno pokušati ponovo uskoro. Generalno, situacija je teška i nastavlja da se pogoršava, uprkos činjenici da je tempo napredovanja ukrajinskih oružanih snaga značajno usporen - kaže lokalni izvor.

Ruski vojni dopisnici javljaju da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad strateškim gasovodom za prirodni gas u regionu Kursk.

Ovaj gasovod, koji prolazi kroz grad Sudžu, od vitalnog je značaja za snabdevanje Evrope prirodnim gasom. Podsetimo, gasovod kroz Sudžu je sada jedina preostala ruta od pet koje je Rusija koristila za transport prirodnog gasa u Evropu.

Pored ovog događaja, izveštaji pokazuju da su ukrajinske snage verovatno zauzele 11 naselja u regionu Kursk.

U regionu Kursk, borbe se nastavljaju i dogodio se značajan incident kada je ruski helikopter Mi-28 oboren od strane FPV drona, koji je udario u zadnje krilo helikoptera. Ova činjenica označava potencijalno novu taktiku u modernom ratovanju, tvrde iz ukrajinskih izvora.

Rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je značajne gubitke na ukrajinskoj strani zbog borbi koje su u toku. Izveštava se da je centar sukoba oko nekoliko naselja, uključujući Basovku, Žuravku, Junakovku, Belovodi, Kijanicu, Korčakovku, Novu Sič, Pavlovku, Gorodište i Sumski okrug.

Ruska vojska lovi ukrajinske trupe u pograničnom području

Ukrajinci nastavljaju da pomeraju trupe, dovodeći oklopna vozila, artiljeriju i ljudstvo.

Izveštaji ruske štampe ukazuju da Moskva pokreće vazdušne napade i masivnu artiljerijsku vatru velikog dometa, kao i da koristi kasetnu municiju, na koncentracije ukrajinskih oružanih snaga.

Kako javlja agencija RIA Novosti, dežurni ruski sistemi protivvazdušne odbrane rano ujutru presreli su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Kurske i Orljske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske oružane snage neprekidno granatiraju centralne i pogranične oblasti Rusije, izvode udare bespilotnih letelica i vrše sabotaže. PVO redovno obara ukrajinske bespilotne letelice i rakete, javljaju sa druge strane ruski mediji.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine u pograničnoj oblasti Kurske oblasti, uključujući borbeno vozilo pešadije Bredli i oklopno vozilo Strajker.

(Republika/Oruzjeonline.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading